Dostupni linkovi

UNICEF: U Siriji poginulo ili ranjeno skoro 12.000 dece


Od početka rata u Siriji poginulo je skoro pola miliona ljudi, ranjeno je milion, a raseljena je polovina stanovništva

U desetogodišnjem ratu u Siriji poginulo je ili ranjeno skoro 12.000 djece, a više od 5.700 je vrbovano za učešće u borbama, saopštio je 10. marta Agencija Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF).

Od početka sukoba u Siriji je poginulo skoro pola miliona ljudi, ranjeno je milion, raseljena je polovina stanovništva, a više od pet miliona ima status izbeglica.

Prema podacima UNICEF-a, od početka sukoba više od 1.300 obrazovnih i medicinskih ustanova, te njihovo osoblje, bili su na meti napada.

Agencija UN ističe da skoro 2,45 miliona dece u Siriji i još 750.000 sirijske dece u susednim zemljama ne ide u školu, od čega 60 odsto čine dečaci.

Direktorka UNICEF Henrietta Fore naglasila je da bi međunarodna zajednica trebala da učini svaki napor za uspostavljanje mira u Siriji i podstakne podršku za decu.

UNICEF je naveo da je tokom protekle 2020. godine situaciju pogoršala i teška ekonomska i finansijska kriza, te pandemija korona virusa u ovoj bliskoistočnoj zemlji, gde su medicinske ustanove teško pogođene ratom u kojem su veliki delovi Sirije uništeni.

Snage sirijskog predsednika Bašara Asada preuzele su kontrolu nad većim delom zemlje uz pomoć saveznika - Rusije i Irana.

Pobunjenici i dalje kontrolišu oblast na severozapadu Sirije u kojoj živi više od tri miliona ljudi, od kojih su mnogi interno raseljeni.

UNICEF je naveo da je situacija na severozapadu "alarmantna", sa mnogim porodicama koje su više puta izbegle nasilje.

UN: Sistematsko mučenje koristile sve strane u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG