Dostupni linkovi

Palmer podržao ograničenu ustavnu reformu u BiH


Matthew Palmer
Matthew Palmer

Specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Metju (Matthew) Palmer ponovio je 10. marta podršku SAD ograničenoj ustavnoj reformi za sprovođenje presuda u Bosni i Hercegovini.

On je istakao i podršku izmjenama izbornog zakonodavstva koje bi riješile integritet i odluke Ustavnog suda, kao i institucionalnom procesu Međuagencijske radne grupe (IAWG) kojim bi se ta pitanja uvela u državni Parlament.

Palmer je o ustavnim reformama, implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava i izmjenama izbornog zakonodavstva razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i i prvim zamjenikom predsjedavajućeg državnog Doma naroda Draganom Čovićem.

"Palmer je podvukao kako bh. civilno društvo i Centralna izborna komisija (CIK) moraju biti uključene kako bi IAWG proces bio kredibilan. Kao institucija koja je odgovorna za sprovođenje izbornog zakona, uključenje CIK-a u proces nije nešto oko čega se pregovara i ne bi trebalo služiti kao izgovor za izbjegavanje rezultata u neophodnim reformama", objavljeno je na Twitter nalogu Ambasade SAD u BiH.

Specijalni predstavnik SAD je također pozvao i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako se u saopštenju navodi, da bi razgovarao o potrebi reformi, uključujući ograničenu ustavnu reformu radi rješavanja presuda ECHR-a i zdravorazumske mjere za jačanje izbornog sistema putem IAWG-a koji je uspostavljen da zadovolji standarde Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Međuagencijska radna grupa (IAWG) je forum koji prati standarde OSCE-a/ODIHR koji saziva lidere BiH, institucije, uključujući CIK, i druge državne nosioce kako bi se složili i predložili parlamentu izborne reforme neophodne za napredak na evropskom putu i izborni integritet, navodi se iz Ambasade SAD u saopštenju objavljenom na službenoj Twitter stranici.

Inače, Palmer je i ranije, u decembru 2020. govorio o tome kako će biti potrebne izmjene Ustava BiH kao i izmjene struktura vlasti.

XS
SM
MD
LG