Dostupni linkovi

Salkić: Nove prijetnje referendumom u RS udar na Daytonski sporazum


Ramiz Salkić

"Nove prijetnje referendumom o statusu entiteta Republika Srpska novi je udar na Daytonski mirovni sporazum za koji vjerujem da će ponovo izazvati veliku zabrinutost kod članica PIC-a (Vijeće za provedbu mira) i visokog predstavnika, ali isto tako vjerujem bez ozbiljne posljedice po one koji su prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, u uvodnom govoru na posebnoj sjednici Skupštine RS u Banjaluci, 10.marta je izjavio da su "Srbi za izvornu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, za ukidanje visokog predstavnika i za referendum o statusu Republike Srpske ukoliko se njihovi stavovi ne uvaže".

U saopštenju za javnost 10. marta, Salkić navodi da je visoki predstavnik "svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u bh. entitetu RS doveo sebe u situaciju da Narodna skupština RS-a raspravlja o njegovom radu".

"Svojim nedjelovanjem na provođenju antidaytonskih procesa u ovom entitetu visoki predstavnik je u proteklim godinama ohrabrio Milorada Dodika da provodi seperatističku politiku. Izražavanje zabrinutosti umjesto konkretnih reakcija na kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma u ovom entitetu sve nas zajedno dovelo je u veoma tešku situaciju", navodi se u saopštenju iz Salkićevog kabineta.

U saopštenu se dodaje da je "sistemska diskriminacija koju provode vlasti bosanskih Srba u bh. entitetu RS prema Bošnjacima, koji su se vratili na svoja ognjišta, najočitiji je primjer kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Dodaje se i kako su kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, kršenje ustavnih odredbi BiH i entiteta, kršenje zakonskih odredbi BiH i entiteta, negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca ‘više nego dovoljan razlog za reakciju’.

Inače, klubovi poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini NSRS koji čine Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski savez, Socijalistička partija, Nezavisni demokratski pokret i Ujedinjena Srpska predložili su zaključke, prema kojima će "obavijestite strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma sa prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke svih visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

U Zaključcima se navodi i "da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu", navodi se u prijedlogu zaključaka skupštinske većine.

Predloženim zaključcima od Skupštine RS se traži da zaduži Vladu Republike Srpske da formira međunarodni pravni tim sa ciljem podnošenja tužbi protiv visokih predstavnika "koji su kršeći Dejtonski sporazum i njegov Aneks 10, kršili međunarodno pravo zloupotrebljavajući svoj mandat", te se konstatuje da "prestaje potreba i za vojnim dijelom misije po Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma".

Zaključci su predloženi u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika, koji je uputio Milorad Dodik član predsjedništva i predsjedavajući predsjedništva BiH.

O njima će se izjašnjavati poslanici nakon završetka rasprave o tački dnevnog reda.

Najveći broj opozicionih poslanika je napustio skupštinsku salu.

XS
SM
MD
LG