Dostupni linkovi

EU o Dodikovom zahtjevu za zatvaranje OHR: Stav Brisela o BiH nepromijenjen


Portparol Evropske unije Peter Stano

Portparol Evropske unije (EU) nadležan za vanjsku i sigurnosnu politiku Peter Stano izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se stav EU o tome kako Bosna i Hercegovina funkcioniše se nije promijenio.

"Položaj EU nije u skladu sa stavovima jednog ili drugog političara, već je usklađen sa međunarodnim pravom i zasnovan je na vrijednostima i principima EU", rekao je Stano, komentarišući izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o zatvaranju kancelarije OHR-a.

On je potvrdio da će se visoki EU predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell (Žozep Borelj) u srijedu, 10. marta, poslijepodne sastati sa ministricom vanjskih poslova BiH, Biserom Turković, te da će se "vjerovatno raspravljati oko svih aktulenih pitanja uključujući i inicijativu za zatvaranje kancelarije OHR-a".

Briselski portparol je ponovio poznato stajalište da je vrijeme da se Bosna i Hercegovina "pomjeri iz Daytona ka Briselu".

"Aspiracije EU se mogu realizovati jedino intenzivnim reformama i samo kretanjem ka evropskom putu, a evropski put ide uz podršku Brisela", kazao je Stano, istakavši da Bosna i Hercegovina ima jasnu evropsku perspektivu, ali da ostaje na tamošnjim političarima da je ostvare.

U Banjaluci se u srijedu 10. marta održava posebna sjednica Skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja o ulozi visokog predstavnika u BiH.

Sjednica je sazvana na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je u uvodnom govoru izjavio kako su "Srbi za izvornu primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, za ukidanje visokog predstavnika i za referendum o statusu Republike Srpske ukoliko se njihovi stavovi ne uvaže".

Dodik je poručio da mu je "neprihvatljivo da o sudbini BiH odlučuju stranci, a da se narodi u BiH tretiraju kao objekti, a ne kao subjekti u međunarodnim odnosima".

"Republika Srpska nema skrivene namjere. Naše djelovanje je prije svega okrenuto poštivanju slova Dejtonskog sporazuma i izgradnji mira i stabilnosti. U svjetlu medijskih najava o mogućem izboru novog visokog predstavnika, a znamo da imaju dva prijedloga, od izuzetnog je značaja da se RS upozna sa svim aspektima produžavanja mandata visokom predstavniku i da zauzmemo stav i usvojimo zaključke kako se postaviti prema ovom pitanju", kazao je Dodik.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je međunarodni predstavnik Ujedinjenih nacija koji nadgleda i koordinira sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je konačni je tumač Aneksa 10 (Sporazum o civilnom sprovođenju) Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Visokog predstavnika imenuje Vijeće sigurnosti UN-a svojom rezolucijom, a po preporuci Vijeća za sprovođenje mira.

Zadatak visokog predstavnika je, između ostalog, da nadgleda sprovođenje mirovnog rješenja, održava kontakte sa strankama radi promovisanja njihovog potpunog pridržavanja civilnih aspekata mirovnog sporazuma, periodično izvještava Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, Sjedinjene Države, Rusku Federaciju te druge zainteresovane vlade, o napretku sprovođenja mirovnog sporazuma.

Bonskim ovlaštenjima, koja su mu dodijeljena na zasijedanju Vijeća za provođenje mira u decembru 1997.godine, visokom predstavniku je omogućeno da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, donosi zakone i njihove izmjene i dopune, smjenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima, oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu.

XS
SM
MD
LG