Dostupni linkovi

Dodik – Stefanović: Zajednička vojna vježba BiH i Srbije


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik najavio je, u srijedu 10. marta, da će na Manjači ‘Oružane snage BiH i vojska Srbije održati vojnu vježbu’.

On je to rekao u Banjaluci nakon sastanka sa ministrom odbrane Srbije, Nebojšom Stefanovićem i pojasnio da je to pitanje već pokrenuto u okviru Predsjedništva BiH te da ‘okvirna odluka o tome postoji’.

“Pandemija je taj okvir u kojem ćemo se kretati i čim se stvore uslovi van pandemije ta vježba će se održati ovdje na Manjači. Mislim da je to dobra prilika da se pokaže dobra saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. To je prva vježba, koliko ja znam, koja bi se održala nakon dugo godina. Mislimo da će se pokazati sposobnot i spremnost za saradnju i s jedne i s druge strane”, rekao je Dodik.

“Videćemo šta će biti moguće, ali očekujem da će biti realno da se ove godine održi”, rekao je Stefanović koji je u dvodnevnoj posjeti bosanskohercegovačkom enitetu Republika Srpska (RS).

Također je, pored ostalog, istaknuta dobra saradnja u školovanju kadrova na Vojnoj akademiji Srbije, te pilota za potrebe Helikopterskog servisa i Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Stefanović je naglasio da Srbija ima interes da investira u RS, da gradi bratski odnos. Rekao je kako je danas potvrđena i saradnja Srbije sa firmama namjenske industrije iz ovog bh. entiteta.

“Također hoću da razgovaram s ljudima iz Kosmosa, razgovaraćemo i o tome šta možemo da zajednički uradimo na modernizaciji remontonog zavoda na Palama, jer nama su oni neophodni za revitalizaciju motora naših tenkova”, izjavio je Stefanović i dodao kako da imaju dosta privrednih aktivnosti u narednom periodu što će pomoći da ‘ljudi u RS bolje žive.

Inače, odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Predsjedništvo BiH 19. novembra, dva dana uoči 25. godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG