Dostupni linkovi

Institut: U Vojvodini situacija vanredna, najviše obolelih između 30 i 50 godina


Klinički centar Vojvodina u Novom Sadu
Klinički centar Vojvodina u Novom Sadu

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je 10. marta da je u 40 od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini epidemiološka situacija vanredna i naveo da u strukturi obolelih dominiraju osobe starosti od 30 do 50 godina.

"Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa", navodi se u saopštenju za javnost na sajtu te ustanove.

Situacija je nešto bolja u opštinama Titel, Beočin, Kanjiža, Žitište i Irig.


U saopštenju je dodato da je tokom prethodnog dana u Vojvodini registrovano 887 novih slučajeva.

U strukturi novih slučajeva, 748 – odnosno više od 87 odsto dokazano je brzim antigenskim testom, što znači da ti pacijenti predstavljaju "rezervoare zaraze" koji u kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do povećanja broja novoobolelih.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, ukupno 224, među kojima, takođe, dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom, navedeno je.

Broj registrovanih aktivnih slučajeva u Vojvodini je 9.733, a najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 2.983.

Institut je pozvao građane da se pridržavaju epidemioloških mera i da se vakcinišu.

Ministarstvo zdravlja 9. marta je saopštilo da je za 24 sata u Srbiji od posledica bolesti COVID-19 preminulo još 20 osoba, dok je registrovano 4.576 novozaraženih virusom korona.

XS
SM
MD
LG