Dostupni linkovi

RSF: Vlast u Srbiji duguje izvinjenje novinarki KRIK-a


Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) ocenila je da vlasti Srbije, umesto pretnji, duguju izvinjenje novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) zbog incidenta koji je usledio nakon fotografisanja Danila Vučića, sina predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Portal KRIK je 11.juna objavio da je njihovoj novinarki Bojani Pavlović nepoznata osoba oduzela telefon nakon što je ispred kafića u centru Beograda slikala Danila Vučića, koji je u društvu Aleksandra Vidojevića i još nekoliko muškaraca, u sredu uveče gledao fudbalski derbi između Zvezde i Partizana.

Vidojević, zvani Aca Rošavi, član je Partizanove navijačke grupe "Janjičari" i trenutno mu se sudi zajedno sa huliganima iz ove grupe, a KRIK navodi da MUP Vidojevića označava kao osobu blisku kavačkom kriminalom klanu.

Šef biroa RSF za Balkan Pavol Zalai izjavio je za list Danas da novinarka Bojana Pavlović i KRIK ne zaslužuju pretnje i da to loše deluje na istraživačke novinare koji otkrivajući kriminal rade u javnom interesu.

On je rekao da je izveštavanje novinara o sastancima sina predsednika Srbije Danila Vučića sa ljudima povezanim sa organizovanim kriminalom mnogo više od legitimne novinarske teme, naglašavajući da je to "u interesu društva".

"Nadležni organi bi najpre trebalo da objasne zbog čega policijski službenici koji su zaustavili novinarku KRIK-a nisu intervenisali kada su joj osobe za koje se sumnja da su povezane sa organizovanim kriminalom pretile i oduzele telefon", izjavio je Zalai i dodao da bi "trebalo pokrenuti internu istragu unutar policije i informisati javnost o ovom postupku".

Portal KRIK je 11. juna objavio da je novinarka Bojana Pavlović sa ulice fotografisala društvo u kafiću, ali su je po odlasku, zaustavila trojica muškaraca koji su se predstavili kao službena lica i koja su od nje zahtevala da sa telefona obriše fotografije. Policajcima su se, kako je naveo KRIK, pridružila još dvojica muškaraca, koji nisu delovali kao policajci, niti su se tako predstavili.

Novinarka je, dodaje se, rekla da je na zadatku, a jedan od novopridošlih oteo joj je telefon iz ruke na šta policajci nisu reagovali. Posle insistiranja da joj kažu zbog čega joj je oduzeto sredstvo za rad, čovek koji je to uradio rekao je da on kao civil nije dužan ništa da joj objašnjava. Tek nakon odobrenja Vidojevića, novinarki Pavlović vraćen je telefon, naveli su iz

Novinarska udruženja su tražila da se utvrdi identitet osoba koje su pretile novinarki KRIK-a.

Reagujući na pisanje KRIK-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se prvo oglasio na svom zvaničnom Instagram nalogu.

"Moj sin Danilo je pošten i pristojan mladić. Kriv je samo zato što je moj sin. Do njih, neodgovornih i nepristojnih, nikada niko nije deci političara crtao metu na čelu. Napadajući mi dete, doveli su me u ugao iz kojeg više nemam gde. Boriću se svom snagom i pobediću sve njihove laži. Obećavam im to", napisao je Vučić.

Oglasila se i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je osudila, kako je navela, "napade na sina predsednika Aleksandra Vučića, Danila".

XS
SM
MD
LG