Dostupni linkovi

EU: Dijalog doneo razlike ali je vreme za okončanje procesa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zvaničnici Evropske unije (EU) su poručili da je u proteklih deset godina, dijalog Srbije i Kosova “stvorio stvarne razlike u životima i blagostanju građana za Zapadnom Balkanu”, ali i poručuju da je vreme da se ide dalje i okonča ovaj proces.

“Posle 10 godina zaista je vreme da se sada krene napred i da se proces uspešno pomeri. Zbog toga radimo na sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji odnosa. Države članice EU očekuju da će se dijalog uskoro nastaviti i da će se strane ozbiljno angažovati u taj proces i uspešno ga privesti kraju, što je pre moguće”, poručio je Peter Stano portparol EU.

Stano se osvrnuo na prošlonedeljnu posetu specijalnog EU predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu gde je on, preneo očekivanja evropskih institucija o što bržem nastavku dijaloga.

Pet stvari koje treba da znate o dijalogu Kosova i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Dijalog Prištine i Beograda je, posredstvom EU, formalno počeo 8 marta 2011 godine. Radilo se o tehničkom aspektu koji je trebao da ”olakša svakodnevne živote ljudi na Kosovu i Srbiji”.

Više od godinu dana kasnije, odnosno u oktobru 2012 dijalog je unapređen na politički nivo i njega su vodili prvo premijeri a potom predsednici zemalja. Postignuto je više od 20 sporazuma, a mnogi sporazumi nisu nikad primenjeni.

Najzobiljnija primedba se odnosi na primenu Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Na narednoj rundi na njavišem političkom nivou bi trebalo da kosovsku stranu predstavlja Aljbin Kurti, za kojeg se očekuje da bude imenovan za premijera nakon ubedljive pobede na izborima koji su održani 14 februara.

Osvrćući se na Kurtijeve komentare oko Velike Albanije, portparol EU, Peter Stano je naglasio da se od političkih lidera u regionu, uključujući i buduće institucije u Prištini, očekuje da rade na izgradnji međusobnog poverenja i konstruktivnih dobrosusedskih odnosa.

”Ono što i očekujemo jeste bolja saradnja u regionu i intenziviranje unutrašnjih reformskih procesa”, izjavio je Stano.

Briselski portparol je takođe potvrdio da je pitanje razmena teriotorija “odavno zatvoreno pitanje”.

”Glavni cilj dogovora između Beograda i Prištine je postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma koji podržava regionalnu stabilnost, i prihvatljiv je za obe strane u procesu i u skladu sa EU principima”, naglasio je Stano poručivši da “obe strane znaju sta je izvodljivo, a šta nije”.

XS
SM
MD
LG