Dostupni linkovi

Hrvatski sindikati: Da se zaštite radnice uznemiravanja i seksualnog nasilja


Fotoarhiv
Fotoarhiv

Povodom Međunarodnog dana žena, predstavnice tri najveće hrvatske sindikalne središnjice pozvale su hrvatsku Vladu da pokrene ratifikaciju Konvencije 190 Međunarodne organizacije rada (ILO) protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, radi bolje zaštite radnica od uznemiravanja i seksualnog nasilja.

Poziv su uputili Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS).

Na konferenciji za novinare je Ivana Šepak-Robić iz Matice hrvatskih sindikata objasnila da se radi o ' Konvenciji kojom se čvrsto određuju međunarodni standardi'.

“Te se po prvi puta utvrđuje opće pravo svih radnika na rad bez nasilja i uznemiravanja, bez obzira na njihov ugovorni odnos, radni status ili sektor u kojem rade. Premda su i poslodavci i sindikati suglasni oko potrebe ratifikacije Konvencije, to se do danas nije dogodilo”, rekla je Šepak – Robić i dodala kako 'želimo da Hrvatska bude predvodnica dobrih praksi'.

Zbog toga, navela je ona, pozivaju hrvatsku Vladu da pokrene postupak ratifikacije i da tako 'pokaže svoje opredjeljenje za zaštitu ljudskog dostojanstva i stvaranje radnih mjesta bez nasilja i uznemiravanja'.

"Radi se o konvenciji protiv uznemiravanja i nasilja u svijetu rada, a odnosi se na sve radnike i radnice, na sve sektore i sva radna mjesta, kao i volontere i tražitelje zaposlenja. Zbog toga je važno da se takva konvencija što prije ratificira", istaknula je Šepak-Robić.

Ustvrdila je kako je Vlada našla svojevrstan alibi za nedjelovanje tako što čeka odluku Vijeća Europske unije, što npr. Italija, Finska i Španjolska nisu čekale.

Konvencija 190 ključna za sprečavanje diskriminacije na radu

Predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi poručila je kako je ratifikacija Konvencije 190 ključna u sprečavanju različitih oblika diskriminacije na radnom mjestu, rodnih stereotipa i rodne nejednakosti na radu, jer oni su temelj koji vodi nasilju i uznemiravanju u svijetu rada.

“Žene, odnosno sve žrtve nasilja, nemaju vremena za čekanje – gospodo iz Vlade, Konvenciju treba ratificirati odmah!” poručila je Vladi Emina Ibrahimi, a radnicima je poručila da ne šute pred nasiljem i zlostavljanjem.

Pozvala je radnice 'da nam se pridruže u borbi za svoja ženska i radnička prava. Što je više aktivnih i angažiranih žena u sindikatu, što su one glasnije, time će pitanje nasilja i uznemiravanja biti zastupljenije kroz radničku borbu'.

Ibrahimi je izvijestila kako su u SSSH u kontaktima sa članicama sindikata udruženih u ovu središnjicu saznala da su brojne žene izložene uzmeniravanju zlostavljanju i doiskriminiranju od strane nadređenih, kolega i klijenata.

"To potvrđuje činjenica da su žene u čak 66,7 posto slučajeva žrtve diskriminacije temeljem spola. Odgovornost je Vlade da učini sve kako bi se zaštitili radnici i radnice od uznemiravanja i nasilja, a Konvencija 190. upravo služi da bi se spriječili različiti oblici diskriminacije na radnom mjestu", istaknula je Ibrahimi.

Također je istaknula važnost sindikalne podrške radnicama, jer se sindikati bore protiv svih oblika zlostavljanja i uznemiravanja na poslu, što je pokazao i izvještaj EU Komisije za socijalni razvoj.

"Tamo gdje djeluju sindikati čak je 60 posto manje uznemiravanja i seksualnog nasilja. Pozivam sve žene i sve žrtve da nam se pridruže i budu sindikalno aktivne jer samo zajedno možemo doći do cilja", poručila je Ibrahimi.

Nasilje i uznemiravanje tokom pandemije

Marina Ivandić iz Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) upozorila je na da je pandemija koronavirusa dovela do povećanja nasilja i uznemiravanja, kako na radnom mjestu (fizičkom i online) tako i u obitelji.

Nasilju na radnom mjestu posebno su izložene radnice u sektorima koje većinski čine upravo žene, kazala je.

"Mjera rada od kuće također je doprinijela tome da se nasilje ne smanjuje, već se samo zamagljuje razlika između obiteljskog nasilja i nasilja na radnom mjestu", naglasila je predstavnica NHS.

NHS-a započeo je u suradnji s Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova provedbu projekta o nasilju i uznemiravanju na radnom mjestu.

„Želimo dobiti konkretan uvid u raširenost ovog problema budući da o tome u Hrvatskoj trenutno nemamo podataka, a zatim ćemo krenuti u izradu prijedloga izmjena zakonodavnog okvira, prijedloga smjernica za kolektivne ugovore te protokola i mjera za prevenciju, nadzor i sankcioniranje nasilja i uznemiravanja na razini poduzeća. Zalagat ćemo se za primjenu takvih protokola i mjera u poduzećima i sustavima u kojima sindikalno organiziramo te omogućiti edukacije predstavnicima radnika i poslodavaca kako bismo osigurali da se mjere što kvalitetnije provode,“ najavila je sindikalistica Ivandić.

SSSH je tražio ratifikaciju konvencije još prije godinu i po dana. Tada su iz Ministarstva rada dobili odgovor kako će za vrijeme hrvatskog presjedanja Vijećem EU u prvoj polovici 2020. godine jedna od točaka dnevnog reda na Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO) biti i odluka o ovoj Konvenciji na temelju koje će Hrvatska pristupiti daljnjim aktivnostima vezanim uz njenu ratifikaciju. Međutim, to se u tih 6 mjeseci nije dogodilo.

Konvencija br. 190 o nasilju i uznemiravanju u svijetu rada usvojena je na 108. zasjedanju Međunarodne konferencije rada u lipnju 2019., a potporu joj je tada dala i cijela hrvatska delegacija, uključujući i Vladu RH. Radi se o prvom međunarodnom radnom standardu koji se bavi nasiljem i uznemiravanjem u svijetu rada.

XS
SM
MD
LG