Dostupni linkovi

Hrvatska policija spasila deset migranata iz minskog polja


Pripadnici hrvatske specijalne policije su iz minski sumnjivog područja u općini Saborsko sjeverno od Plitvičkih jezera, nedaleko granice sa Bosnom i Hercegovinom spasili grupu migranata, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Dan ranije mještani su u šumi pronašli jednu mrtvu i jednu ranjenu osobu i to dojavili policiji.

Policija je ustanovila da se radi o dvojici iz veće grupe migranata, helikopterom je pretražila teren i predvečer termovizijskom kamerom locirala grupu na području između mjesta Modruš i Lička Jesenica, i megafonom im na engleskom jeziku kazala kako se nalaze u minski sumnjivom području, da se ne miču i da će biti spašeni.

Tokom dana 5. ožujka su pripadnici specijalne policije – Antiterorističke jedinice Lučko – razminirali koridor od 500 metara duljine i pet metara širine i izveli desetoricu migranata na sigurno.

Četvorica su medicinski zbrinuti, jer su i oni bili ozlijeđeni 4. ožujka u eksploziji mine, od toga se jedan nalazi u životnoj opasnosti. Preostala šestorica zatražila su međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj i nalaze se u prihvatilištu za tražitelje azila.

“I ovom prilikom ponovno pozivamo međunarodne i nevladine organizacije koje sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti, misleći prvenstveno na BiH te Srbiju, da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku," navodi se u policijskom priopćenju u kojem stoji da stradavanje migranata pokazuje kako je "ulazak u RH izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan."

XS
SM
MD
LG