Dostupni linkovi

Potvrđeni rezultati ponovljenih izbora u Doboju 


Brojanje glasova na ponovljenim izborima u Doboju
Brojanje glasova na ponovljenim izborima u Doboju

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 5. marta potvrdila rezultate ponovljenih izbora za gradonačelnika i Skupštinu Grada Doboj, održanih 21. februara.

Iz CIK-a BiH saopšteno je da će Odluka, kao i potvrđeni rezultati biti dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije www.izbori.ba.

Ponovljeni lokalni izbori održani su 21. februara u Srebrenici i Doboju, nakon što je Centralna izborna komisija BiH u na izbornim mestima u ovim opštinama poništila izbore, prethodno održane 15. novembra 2020. godine.

U Doboju, u kojem Srbi čine oko 70 posto stanovništva, za gradonačelnika je ponovo izabran Boris Jerinić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je obavljao tu funkciju i u prethodnom mandatu.

CIK BiH 3. marta potvrdila je i rezultate izbora za načelnika Srebrenice i Skupštinu opštine Srebrenica.

Bošnjaci Srebrence bojkotovali su ponovljene izbore u tom gradu, a zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić izabran je za načelnika Opštine.

Grujičić, koji je bio načelnik i u prošlom mandatu (izabran na izborima 2016. godine) dobio je 5.189 glasova kao kandidat više srpskih stranaka u koaliciji pod nazivom "Zajedno za Srebrenicu".

I u Srebrenici i Doboju najviše glasova je osvojio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Odluka o ponavljanju izbora u ovim opštinama (28 biračkih mesta u Srebrenici i 89 u Doboju) doneta je zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti koje su se odnosile na glasanje bez važećih dokumenata države BiH ili o njihovom falsifikovanju, fiktivnim prijavama mjesta boravka, krivotvorenju potpisa, onemogućavanja prisustva posmatrača.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što nisu poništeni kompletni rezultati, uključujući glasove putem pošte.

Tvrdeći da nije ispoštovano demokratsko pravo građana da biraju i budu birani, inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" je 15. februara potvrdila odluku o bojkotu izbora, navodeći da je CIK donio, "za Bošnjake nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mjesta".

No i pored bojkota izbora, šest kandidata sa zajedničke bošnjačke liste osvojilo je odborničke mandate u Srebrenici. Još nije donesena odluka hoće li prihvatiti funkciju.

Ukoliko ne private mandate, prvi put za 21 godinu moglo bi se desiti da u Srebrenici vlast čine isključivo predstavnici srpskog naroda.

Bošnjaka u tom gradiću na istoku Bosne i Hercegovine, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, ima 7.500, a Srba oko 6.000.

XS
SM
MD
LG