Dostupni linkovi

SDA odlučuje o učešću Bošnjaka u vlasti u Srebrenici


Srebrenica (februar 2021.)
Srebrenica (februar 2021.)

Šest kandidata sa zajedničke bošnjačke liste osvojilo je odborničke mandate u Srebrenici. No, još nije donesena odluka hoće li prihvatiti funkciju.

O tome će odlučiti čelništvo Stranke demokratske akcije BiH (SDA).

Koalicija Moja adresa je Srebrenica bojkotovala je ponovljene izbore u Srebrenici koji su održani 21. februara i donijela odluku da neće prihvatiti mandate i učestvovati u vlasti.

"Prvo, ti potvrđeni izbori neće biti za mene legitimni i legalni. Šta ću prihvatati nelegalne rezultate? Normalno da niko od nas, ne samo ja, neće prihvatiti mandat", rekao je 22. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ćamil Duraković iz inicijative "Moja adresa: Srebrenica".

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila konačne rezultate izbora, postavlja se pitanje da li će se kompletna odluka o bojkotu ispoštovati.

Kod izabranih Bošnjaka dolazi do podjele jer bi neki prihvatili mandate, ali će ispoštovati odluku predsjedništva Stranke demokratske akcije i koalicionih partnera.

Šest kandidata sa zajedničke bošnjačke liste osvojilo je odborničke mandate.

Zulfo Salihović je i ovog puta izabran za odbornika i pridržava se ranije odluke o bojkotu ponovljenih izbora. Ali, i kod njega postoji dilema koja je odluka najbolja za zastupanje interesa Bošnjaka u Skupštini opštine Srebrenica.

"Postoje dvije mogućnosti. Jedna je da prihvatimo mandate i tako učestvujemo u radu Skupštine opštine. Druga verzija je da ispoštujemo odluku o neučešću u radu Skupštine, bojkotujemo rad ovog organa i , mogu reći da se vrši pritisak na nas izabrane odbornike da prihvatimo ovu drugu varijantu. Zato smo danas poslali dopis vrhu SDA da da konačno mišljenje i zauzme stav o budućem djelovanju naših odbornika", rekao je Zulfo Salihović, novoizabrani odbornik u Skupštini opštine Srebrenica.

Salihović je i prije donošenja odluke o bojkotu ponovljenih izbora bio stava da ne treba ići u tu "avanturu" jer će doći do daljnje podjele među Bošnjacima u Srebrenici.

"To se i ostvarilo. Ova situacija dovodi još dublje podjele među nama. Jedni su za učešće u vlasti, a ima i onih, među kojima sam i ja, da treba prihvatiti mandat i boriti se na demokratski način u lokalnoj vlasti", rekao je za RSE Zulfo Salihović.

Almir Dudić je bio odbornik Skupštine opštine u prošlom mandatu, a ima priliku da ponovo sjedne u skupštinske klupe.

"Nas 26 kandidata sa bošnjačke liste donijelo je odluku o bojkotu lokalnih izbora i neprihvatanju mandata i ta odluka još važi. Ljudi su nas poslušali i u 90 odsto slučajeva nisu izašli na izbore. Ako je narod poslušao tada nas, ne vidim razloga da mi sada ne poslušamo sebe i ne ispoštujemo svoje odluke", poručio je Dudić za RSE.

Na ovaj način se može desiti da Skupština opštine Srebrenica bude jednonacionalna, kao i prije dvadesetak godina.

Novoizabrani odbornici iz reda Bošnjaka čekaju konačnu odluku Predsjedništa SDA.

Ukoliko ne private mandate, prvi put za 21 godinu moglo bi se desiti da u Srebrenici vlast čine isključivo predstavnici srpskog naroda.

Bošnjaka u tom gradiću na istoku Bosne i Hercegovine, prema posljednjem popisu stanovništva iz 2013. godine, ima 7.500, a Srba oko 6.000.

XS
SM
MD
LG