Dostupni linkovi

Orban razgovarao sa Salvinijem o novoj grupi u Evropskom parlamentu


Orban u obraćanju mađarskom parlamentu, 15. februar
Orban u obraćanju mađarskom parlamentu, 15. februar

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova stranka Fides (Fidesz) nakon izlaza iz Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu pregovara sa konzervativnim političkim snagama, uključujući krajnje desničarsku Ligu Matea (Matteo) Salvinija iz Italije, prenosi Rojters.

Orbanov Fides je 3. marta napustio najveću političku grupu desnog centra u Evropskom parlamentu, nakon što su članovi Evropske narodne partije (EPP) ubedljivom većinom izglasali izmene u pravilniku kojima se dozvoljava isključivanje političkih stranaka iz te grupe, čime je bio otvoren put da se izbaci Fides.

Orban je rekao je da je nakon izlaska Evropske narodne partije bilo razgovora sa političkim saveznicima u Poljskoj, ali nije imenovao stranku.

U Italiji je, prema rečima mađarskog premijera, Fides razgovarao sa liderom Lige Salvinijem, ali i Giorgijom Melonijem, vođom desničarske stranke Braća Italije.

„Ne treba da žurimo“, rekao je Orban mađarskom državnom radiju u nedeljnom intervjuu.

Rekao je da je cilj da se stvori poslanički klub za Fides i slične snage u Evropi koje ne žele migrante i žele da "zaštite" tradicionalne porodice.

EU je kritikovala Orbana zbog stavljanja sudova, medija, akademskih institucija i nevladinih organizacija pod strožu vladinu kontrolu. Orban, koji se naredne godine suočava sa izborima u Mađarskoj, negira kritike i odbija da promeni stav.

XS
SM
MD
LG