Dostupni linkovi

Italija i Evropska komisija blokirale isporuku AstraZeneca vakcina Australiji


Italija i Evropska komisija blokirali su pošiljku vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca namenjenu Australiji, prenela je agencija Reuters.

Britansko-švedski proizvođač nije ispunio svoje ugovorne obaveze sa Evropskom unijom, pa je italijanska vlada odbila zahtev za izvozom 250.000 doza iz svoje fabrike Anagni u blizini Rima, piše Reuters navodeći da iz kompanije AstraZeneca nema komentara.

Italija je podnela zahtev, a Evropska komisija ga je potpisala novim sistemom kontrole izvoza koji je stupio na snagu 30. januara. Ovo je prvi put da ga koristi država članica.

Nezadovoljstvo u EU zbog spore isporuke vakcina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Podrazumeva se da će se doze sada preraspodeliti unutar EU, gde je oko osam posto stanovništva vakcinisano, u poređenju sa više od 30 posto u Velikoj Britaniji.

Australija bi trebalo da poče sa uvođenjem vakcine AstraZeneca i očekuje isporuku 1,2 miliona doza iz Evrope, a 300.000 ih je stiglo tokom vikenda. Vlada Australije još nije komentarisala blokiranu pošiljku.

Ovo je najnoviji razvoj događaja u tekućoj prepirci sa EU koja je započela krajem januara kada je AstraZeneca, čija je vakcina razvijena s Univerzitetom Oxford, najavila da će moći da isporuči samo oko 40 posto doza koje je dogovorila sa EU u prvoj tromesečju zbog proizvodnih problema.

EU je 1. februara saopštila da će AstraZeneca do marta isporučiti dodatnih devet miliona doza vakcina, nakon višednevnih kritika na program vakcinacije Unije.

No, sada očekivane doze od 40 miliona i dalje su otprilike polovina od onoga čemu se EU nada, usred kontinuiranih problema sa snabdevanjem.

XS
SM
MD
LG