Dostupni linkovi

Stranke iz FBiH od ambasada u BiH traže hitan sastanak u vezi s Srebrenicom


Ponovljeni izbori u Srebrenici (21. februar)
Ponovljeni izbori u Srebrenici (21. februar)

Osam stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) poslalo je 23. februara zahtjev ambasadama u BiH za zakazivanje hitnog sastanka u vezi s situacijom u Srebrenici.

Pismo su potpisale Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Savez za bolju budućnost (SBB), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Pokret demokratske akcije (PDA), Narod i pravda (NIP), Naša stranka (NS) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH).

Oni od stranih ambasada u BiH traže hitan sastanak za 25. februar, "u vezi s novonastalom situacijom prouzrokovanom bojkotom izbornog procesa u Srebrenici".

"Političke stranke koje su podržale inicijativu 'Moja adresa: Srebrenica' i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića odlučne su da nastave borbu za ostvarivanje potpune ravnopravnosti svih građana i njihovog prava na povratak, te da se odlučno suprotstave svakom vidu diskriminacije i segregacije", navodi se u zahtjevu.

Navedene stranke su na zajedničkom sastanku, koji je održan u Srebrenici uoči izbora, istaknuli važnost nastavka "nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice", a što je direktno narušeno ograničavanjem biračkog prava srebreničkoj dijaspori.

Pismo je poslato ambasadorima SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Francuske, te šefu Delegacije EU Johannu Sattleru i Misiji OSCE-a u BiH, odnosno Kathleen Kavalec.

Ponovljeni lokalni izbori održani su 21. februara u Srebrenici i Doboju nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) u ovim opštinama poništila izbore, koji su održani 15. novembra 2020. godine.

Zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti tokom glasanja, CIK je 2. februara donio odluku o ponovnom glasanju za načelnika i skupštinu opštine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih i dva za glasove u odsustvu), te za gradonačelnika Doboja i gradsku skupštinu na 89 biračkih mjesta.

Predstavnici političkih stranaka okupljenih u inicijativu "Moja adresa: Srebrenica" izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što nisu poništeni kompletni rezultati, uključujući glasove putem pošte.

Tvrdeći da nije ispoštovano demokratsko pravo građana da biraju i budu birani, inicijativa "Moja adresa: Srebrenica" je 15. februara potvrdila odluku o bojkotu izbora, navodeći da je CIK donio, "za Bošnjake nepravednu i nepotpunu odluku o poništavanju glasova samo s redovnih biračkih mjesta".

XS
SM
MD
LG