Dostupni linkovi

Poverenik: Nemoguće utvrditi kaznu za skrivanje cene spomenika Stefanu Nemanji


Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu tokom ceremonije otkrivanja spomenika 27. januara 2021.

Poverenik za informacije od javnog značaja obratio se krajem februara Vladi Srbije sa zahtevom za pomoć u vezi sa slučajem nedostavljanja informacija o ceni troškova izrade i postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, navodi se u odgovoru Poverenika za informacije od javnog značaja Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Iz kancelarije Poverenika za RSE navode da novčana kazna zbog nedostavljanja ovih informacija nije izrečena Gradonačelniku grada Beograda kome je zahtev za pristup informacijama upućen, niti je moguće utvrditi visinu te kazne.

Naime, sudovi opšte nadležnosti, prekršajni sudovi, Narodna banka, Poreska uprava i Komora javnih izvršitelja su se, kako se navodi u odgovoru, oglasili nenadležnim za izvršenje odluka Poverenika kojim se izriču novčane kazne zbog povreda prava na pristup informacijama.

Takođe, kako se navodi, nastao je problem i sa utvrđivanjem kazni, odnosno pribavljanjem podatka o godišnjem prihodu organa za prethodnu godinu koji je neophodan za utvrđivanje visine novčane kazne.

Iz kancelarije Poverenika navode da ni obraćanje Vladi Srbije u sličnim slučajevima do sada nije dalo rezultata jer Vlada do sada ni po jednom zahtevu Poverenika da neposrednom prinudom obezbedi izvršenje njegovih rešenja to nije učinila.

Postupak pred Poverenikom pokrenuo je likovni umetnik i pisac Dejan Atanacković. On za RSE navodi da je informacije o ceni izrade i postavljanja spomenika tražio u avgustu 2020, a da je krajem te godine dobio informaciju od uprave grada Beograda da postoji odluka da je cena spomenika poverljiv podatak.

"Od Poverenika (za informacije od javnog značaja, prim. aut.) sam potom, rešenjem o izvršenju, dobio i obrazloženje kojim se jasno navodi da gradske vlasti nemaju pravo da se pozivaju na takvu odluku jer je reč o javnom novcu", navodi on.

Rešenjem o izvršenju je, kako navodi Atanacković, najavljeno izricanje novčane kazne u iznosu od polovine mesečnih prihoda Skupštine grada Beograda do 10 odsto godišnjih prihoda u prethodnoj godini.

Međutim, u dopisu Poverenika Atanackoviću iz februara 2021. piše da postoji problem sa izvršenjem.

Spomenik Stefanu Nemanji na društvenim mrežama: Od ovacija do šale
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Ukupna cena izrade spomenika srednjevekovnom vladaru Srbije Stefanu Nemanji nosi, prema pisanju medija, oznaku “poverljivo” do 2023. godine, a taj podatak proglasila je tajnom Vlada Srbije.

Televizija N1 je krajem decembra 2020. objavila da je došla do dokumenata sa carine u kojima je prikazano da je deset kamiona stiglo iz Rusije u Beograd krajem jula meseca, sa delovima spomenika koji je plaćen devet miliona evra.

Izrada spomenika Stefanu Nemanji, srednjovekovnom srpskom vladaru iz 12. veka, dodeljena je ruskom skulptoru Rukavišnjikovu nakon sprovedenog međunarodnog dvostepenog konkursa 2017. i 2018. godine.

Spomenik je otkriven 27. januara ove godine.

XS
SM
MD
LG