Dostupni linkovi

Protest ugostitelja u Tuzli zbog skraćenja radnog vremena


Protest ugostiteljskih radnika, Tuzla (4. mart)

Oko 200 vlasnika ugostiteljskih objekata u Tuzli, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine (BiH), okupili su se 4. marta ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona nezadovoljni zbog naredbe Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva kojom se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata poslije 20 sati.

Na ovaj način, poručili su, ugrožava se najmanje 20.000 radnih mjesta.

Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva na sjednici 2. marta donio je odluku o pooštravanju mjere koja se odnosi na skraćenje radnog vremena ugostiteljskim objektima.

Naloženo je da svi ugostiteljski objekti u ovom kantonu skrate radno vrijeme do 20 sati. Odluka je stupila na snagu 3. marta, a preporuka je da bude na snazi narednih 15 dana.

Vlasnici ugostiteljskih objekata organizovali su mirne proteste tražeći od kantonalne Vlade da poništi ovu odluku.

Oni, takođe, zahtijevaju i da se ugostiteljima pomogne da prevaziđu izazove koje im je donijela pandemija, te da se ubuduće odluke koje se odnose na ugostitelje ne donose bez barem jednog od njihovih predstavnika.

Tuzlanski ugostitelji održali su sastanak s predstavnicima kantonalne Vlade i Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva na kojem je odlučeno da naredba o zabrani rada kafića i restorana poslije 20 sati i dalje ostaje na snazi.

Njeno revidiranje moguće je nakon 9. marta, ako to epidemiološka situacija dozvoli, javili su iz Vlade Tuzlanskog kantona.

Ugostitelje je podržala i Kantonalna privredna komora Tuzla iz koje su poručili kako će pooštravanje mjera dodatno opteretiti djelatnost ugostiteljstva koja je jedna od najteže pogođenih pandemijom korona virusa.

Pozvali su nadležne da ovu odluku okinu kako bi ugostiteljski objekti mogli nastaviti raditi do 23 sata.

Iz Privredne komora pozvali su ugostitelje da se strogo pridržavaju svih ranije propisanih epidemioloških mjera, a inspekcije da pojačaju kontrolu ugostiteljskih objekata u Tuzlanskom kantonu.

Iz Kriznog štaba su poručili kako je pooštravanje mjera uslijedilo nakon trenda ubrzanog porasta broja novooboljelih od COVID-a 19, ali i nakon evidentiranih sve ozbiljnijih kliničkih slika kod zaraženih.

Poručili su i da je moguće kako je ovo samo uvod u novo pooštravanje mjera, a moguće i totalno zatvaranje, ukoliko se nastavi trend porasta novooboljelih.

U Tuzlanskom kantonu, kao i u Federaciji BiH, i dalje je na snazi ograničeno kretanje stanovništva, shodno čemu policijski sat traje od 23 sata uvečer do pet sati ujutro.

Okupljanja ljudi ograničena su na 30. U određenom prostoru mora postojati mogućnost distance od dva metra između prisutnih osoba.

Krizni štab kantonalnog Ministarstva zdravstva od Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zatražio i veći angažman u pogledu kontrolisanja poštivanja epidemioloških mjera.

Trenutno je u ovom kantonu aktivno više od 450 oboljelih od COVID-a 19, a hospitalizovano je 49 pacijenata pozitivnih na korona virus.

U BiH je 4. marta 910 novozaraženih, a 26 osoba je preminulo.

XS
SM
MD
LG