Dostupni linkovi

Hiljade ljudi u Jermeniji tražilo ostavku premijera


Premijer Jermenije Nikola Pašinijan
Premijer Jermenije Nikola Pašinijan

Hiljade pristalica opozicije okupilo se u srijedu, 3. marta, u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu tražeći ostavku premijera Nikola Pašinijana, piše stranica Radija Slobodna Evrpa na engleskom jeziku.

Više od 10.000 demonstranata, ispred parlamenta, bilo je okruženo jakim snagama sigurnosti, uključujući i snajpere koji su bili postavljeni unutar i na krovu zgrade.

Pašinijan je ranije stigao na zasjedanje parlamenta.

Skup je uslijedio dan nakon što je Jermenija zaronila u dublju neizvjesnost nakon odbijanja predsjednika da potpiše naredbu za smjenu šefa vojske.

Pašinijan je smijenio šefa Generalštaba, nakon što je prošle sedmice optužio najvišu vojnu četu za pokušaj puča, jer su ga pozvali da podnese ostavku zbog vođenja prošlogodišnjeg rata s Azerbejdžanom.

Predsjednik Jermenije, Armen Sarkisian, odbio je odobriti naredbu kojom je šef Generalštaba Onik Gasparian po drugi put smijenjen 2. marta.

Pašinijan se suočio sa sve većim protestima i pozivima opozicije da podnese ostavku nakon šestosedmičnog sukoba između Azerbejdžana i jermenskih snaga oko regije Nagorno-Karabah prošle godine.

U središtu previranja je sporazum koji je Pašinijan, uz posredovanje Rusije, potpisao u novembru, a kojim su okončane borbe nakon što su jermenske snage pretrpjele teritorijalne gubitke i gubitke na bojnom polju od azerbejdžanske vojske koju podržava Turska.

Prema sporazumu, Jermenija je prepustila kontrolu nad dijelovima Nagorno-Karabaha i svih sedam okolnih okruga Azerbejdžana koje su od početka 1990-ih okupirale jermenske snage.

Prošle sedmice nezadovoljstvo se prelilo na vojsku nakon što je Pašinijan otpustio Tirana Hačatrijana, prvog zamjenika šefa Generalštaba, koji se rugao premijerovoj analizi ruskog oružja korištenog u ratu protiv Azerbejdžana.

Kao odgovor na to, nekoliko desetina visokih vojnih oficira potpisalo je pismo optužujući Pašinijana i njegovu vladu da su zemlju doveli "na ivicu kolapsa" i pozivajući na njegovu ostavku.

Pašinijan je rekao da je taj potez predstavljao "pokušaj vojnog puča" i odlučio da otpusti Gasparijana, dodajući novi sloj političkoj krizi.


Pašinijan, čija frakcija “Moj korak” dominira jermenskim parlamentom, odbio je zahtjeve opozicije da podnese ostavku, ali je nagovijestio prihvaćanje prijevremenih parlamentarnih izbora pod određenim uslovima.

XS
SM
MD
LG