Dostupni linkovi

Jermenski premijer spreman na prevremene izbore


Premijer Armenije Nikola Pašinijan
Premijer Armenije Nikola Pašinijan

Jermenski premijer Nikol Pašinijan rekao je da je spreman na održavanje vanrednih parlamentarnih izbore pod uslovom da se opozicija saglasi sa određenim uslovima.

Političke tenzije u Jermeniji rastu, a pristalice Pašinijana i opozicija organizuju masovne skupove na odvojenim lokacijama u glavnom gradu.

Pašinijan se suočava sa političkom krizom nakon što je vojska tražila prošle nedelje da podnese ostavku, što, kako je rekao, predstavlja pokušaj puča.

„Ako parlamentarna opozicija pristane na vanredne izbore, mi ćemo to prihvatiti“, rekao je Pašinijan hiljadama pristalica okupljenih na centralnom Trgu Republike u Jerevanu.

Takođe je predložio održavanje referenduma u oktobru o usvajanju novog ustava kojim bi se proširila predsednička ovlašćenja kako bi se izbegle buduće krize.

Pašinijan se suočava sa sve većim protestima i pozivima opozicije da podnese ostavku nakon šestonedeljnog sukoba između Azerbejdžana i etničkih jermenskih snaga oko regije Nagorno-Karabah prošle godine.

Mnogi Jermeni doživljavaju kao ponižavajući gubitak mirovni sporazum kojim je Azerbejdžan povratio većinu teritorija koje je izgubio u ratu tokom 1990-ih.

XS
SM
MD
LG