Dostupni linkovi

Parlament Sjeverne Makedonije izglasao povjerenje premijeru Zaevu


Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Parlament Sjeverne Makedonije - Sobranje, izglasao je u srijedu, 3. marta, povjerenje Vladi premijera Zorana Zaeva, koji je prethodno tražio od poslanika da glasaju o tome.

Poslanici opozicije nisu bili prisutni tokom glasanja, pa je za povjerenje Vladi glasalo 62 poslanika. Nije bilo glasova protiv, niti onih koji su suzdržani. Parlament Sjeverne Makedonije ima 120 poslanika.

Premijer Zaev je prije glasanja obrazlozio zašto se odlučio da od poslanika zatraži da glasaju o povjerenju Vladi na čijem je čelu.

“Ovim postupkom, stajem ispred vas u ime vlade i preuzimam odgovornost da tražim povjerenje vlade. Da vidimo na djelu tu toliko najavljivanu većinu opozicije koja će srušiti vladu. Ovo je trenutak kojim ćemo pokazati gradjanima koliko ima istine u riječima opozicije. Stabilna vlast, sa stabilnom većinom ili neodgovorna opozicija. Mora biti jedno, od te dvije opcije”, rekao je Zaev.

On je dodao da će opozicija ostati upamćena kao kočničar pravne države i političkih procesa.

Zaev je nabrojao koji sve zakoni stoje na čekanju u Sobranju, ističući da je nedopustivo da se ne zakazuju sjednice komisija koje vode poslanici opozicije, te da se podnosi na hiljade amandmana protiv reformskih zakona.

Pozvao se na član 217 Poslovnika (Delovnika) parlamenta, prema kome pitanje povjerenja postavlja predsjednik Vlade.

Opozicija je reagovala, zbog toga što se premijer poziva na taj član, čime je onemogućio trodnevnu raspravu o ovom pitanju.

“Jako mi je žao što se ne pozivate na član 214 Delovnika da bi nam dali tri dana rasprave, da obrazložimo zašto ne zaslužujete povjerenje. Bilo bi vrlina da se pozovete na taj član”, rekao je šef poslaničke grupe opozicione VMRO DPMNE, Nikola Micevski.

U poslednjem periodu opozicija u Sjevernoj Makedoniji je u kontinuitetu najavljivala rušenje Vlade preko formiranja nove većine.

Lider opozicije Hristijan Mickoski nedavno je izjavio da se “krčka nova parlamentarna većina”, dodajući da se možda radi o koalicionim partnerima vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Ovo je prvi slučaj u Sjevernoj Makedoniji, da je premijer sam zatražio glasnje povjerenja Vladi koju predvodi.

XS
SM
MD
LG