Dostupni linkovi

Kurti: Imam većinu za formiranje nove vlade


Albin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje

Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti planira da novu vladu Kosova formira isključivo uz podršku poslanika iz redova nesrpskih manjinskih zajednica, čime je isključuje mogućnost formiranja koalicije sa albanskim strankama i Srpskom listom.

Na Kosovu su prevremeni parlamentarni izbori održani 14. februara i prema preliminarnim rezultatima ubedljivu pobedu je odnelo Samoopredeljenje, ali se još uvek ne zna da li ima većinu za formiranje vlade, odnosno 61 od ukupno 120 poslanika u Skupštini Kosova.

Kurti je u izajvi novinarima u Tirani (Albanija) rekao da veruje da će imati poršku više od 61-og poslanika za formiranje vlade.

"Sigurno ćemo imati podršku poslanika iz redova egipćanske zajednice Eljberta Krasnićija (Elbert Krasniqi), poslanice iz bošanjačke zajednice Emilije Redžepi i još nekih drugih. Treba nam 61, imaćemo više od 61-og glasa. Neće nam trebati kompromisi sa starim režimom jer ljudi žele promene, ne nameravamo da kršimo njihovu volju", rekao je Kurti.


Centralna izborna komisija Kosova (CIK) trenutno završava brojanje glasova putem pošte, nakon čega će biti objavljeni konačni rezultati.

Prema trenutnim podacima CIK-a, Samoopredeljenje je osvojilo 47,85 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 17,41 odsto, Demokratski savez Kosova 13,08 odsto i Alijansa za budućnost Kosova 7,43 posto.

Srpska lista je, od srpskih političkih subjekata, osvojila ubedljivu pobedu i dobila svih deset poslaničkih mesta u Skupštini Kosova rezervisanih za srpsku zajednicu.

Kurti je 2020. godine, kada je bio premijer Kosova, odbio da uključi Srpsku listu u vladajuću koaliciju, ali im je ipak dodelio dva ministarstva, koliko prema Ustavu Kosova i pripada srpskoj zajednici.

XS
SM
MD
LG