Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': 11 opozicionih stranaka formira telo za kontrolu izbora u Srbiji


Beograd
Beograd

Jedanaest opozicionih stranaka i pokreta će u narednom periodu formirati zajedničko telo koje će se baviti pripremama za kontrolu izbora i koordinacijom kontrolora u Srbiji, saopštio je pokret "Jedan od pet miliona".

To je dogovoreno na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici opozicionih organizacija koje su učestvovale u izradi Platforme o izbornim uslovima pred nastupajuće pregovore pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta – Nova stranka, Pokret "Jedan od pet miliona", Građanski demokratski forum, Demokratska stranka Srbije, Socijaldemokratska stranka, Zelena stranka, Vlaška stranka, KLIP, Nova Srbija, Demokrate Srbije i Mađarski pokret.

Pokret "Jedan od pet miliona" bio je na čelu istoimenih antivladinih građanskih protesta koji su počeli krajem 2018. i održavali se u desetinama gradova Srbije tokom 2019. godine, da bi se, krajem januara 2020. godine, taj pokret kao grupa građana istog naziva odlučio da učestvuje na parlamentarnim izborima u junu te godine. Nisu, međutim, prešli cenzus od 3 odsto, osvojivši 0,7 posto glasova.

Opozicioni učesnici izrade Platforme o izbornim uslovima pred pregovore kojima će posredovati Evropski parlament istakli su da je kontrola izbora ključna u odbrani narodne volje i "zahteva udruženo delovanje cele opozicije jer bi sve suprotno tome značilo da opozicija iz svih prethodnih izbornih krađa nije ništa naučila i da zbog svojih međusobnih odnosa rizikuje još jedno poigravanje sa glasovima birača", naveli su iz pokreta „Jedan od 5 miliona“.

Zato se, kako su istakli, sa pripremama za kontrolu izbora mora početi odmah.

"Predstavnici 11 opozicionih organizacija podsetili su i na to da mesecima unazad pozivaju preostali deo opozicije na razgovor i usaglašavanje stavova, kako bi se u pregovore sa vlašću ušlo sa jedinstvenom platformom i ciljem koji bi trebalo da je svima isti – pošteni izbori. Nažalost, deo opozicije se na te pozive nije odazvao i zbog toga će opozicija u pregovore ući sa više platformi", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG