Dostupni linkovi

Ponovno suđenje za 'državni udar' u Crnoj Gori 31. maja


Viši sud u Podgorici gdje se održava suđenje zbog "državnog udara"

Ponovno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine u Crnoj Gori, zakazano je za 31. maj, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Višem državnom tužilaštvu.

Apelacioni sud je 5. februara ukinuo presudu kojom je 13 optuženih, među kojima su i dva ruska državljanina, osuđeno na ukupno oko 70 godina zatvora. Postupak je vraćen na ponovno suđenje Višem sudu u Podgorici, ali pred izmijenjenim sudskim vijećem.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja, i u samoj presudi, počinjene povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela, tako i u odnosu na postojanje krivice za ta djela” navodi se u saopštenju Apelacionog suda od 5. februara.

Pokušaj “državnog udara” u Crnoj Gori se desio na dan parlamentarnih izbora oktobra 2016. kada je uhapšeno par desetina državljana Srbije, osumnjičenih za pokušaj terorističkih akcija s ciljem rušenja vlasti, nasilnog upada u Skupštinu i zarobljavanjem ili likvidacijom tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u optužnici naveo da je cilj optuženih bilo sprječavanje priključenja Crne Gore NATO alijansi i nasilna promjena vlasti u Crnoj Gori. Presuda je izrečena 9. maja 2019. godine.

Među osuđenima su bili lideri Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević i Andrija Mandić, koji su osuđeni na po pet godina zatvora za stvaranje kriminalne organizacije, a prvostepeno su za krivično djelo terorizam u pokušaju bili osuđeni ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov.

Presuda je ukinuta i za optužene srpske državljane Bratislava Dikića, Predraga Bogićevića, Nemanju Ristića, Kristinu Hristić, Branku Milić, Milana Dušića, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića i aktivistu DF-a Mihaila Čađenovića.

Nakon izricanja presude u Crnoj Gori je došlo do promjene vlasti, nakon što je na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. na vlast došla tročlana koalicija predvođena Demokratskim frontom, čiji su lideri bili među osuđenima u slučaju "državni udar".

XS
SM
MD
LG