Dostupni linkovi

U Nikšiću ranjen mladić, u Župi incident oko bilborda Demokrata


U Nikšiću (na slici) su već neko vrijeme podignute tenzije zbog lokalnih izbora koji će se održati 14. marta.
U Nikšiću (na slici) su već neko vrijeme podignute tenzije zbog lokalnih izbora koji će se održati 14. marta.

Policija se nije oglasila povodom napada nožem na dvadesetsedmogodišnjeg Mirka Kontića, koji je ranjen 1. marta, uveče u širem centru Nikšića. Iz Opšte bolnice u tom gradu je potvrđeno da je mladić zbog tri ubodne rane operisan i da se nalazi na odjeljenju Intenzivne njege.

U Nikšiću su već neko vrijeme podignute tenzije zbog lokalnih izbora koji će se održati 14. marta.

Da je Kontić učestvovao na skupu Patriotsko komitskog saveza (PKS) koji je završen pola sata prije njegovog ranjavanja potvrđeno je iz tog saveza na Facebooku. PKS koji okuplja crnogorske suvereniste, izlazi na izbore u koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), koja je na izborima krajem avgusta, izgubila vlast na državnom nivou.

Tokom popodneva 1. marta PKS je organizovao auto-obilazak Nikšića, koji je trajao duže od tri sata tokom koje je nekoliko stotina automobila okićenih crnogorskim državnim zastavama kružilo Nikšićem i okolnim selima.

Zabilježen je i incident u selu Župa, kraj Nikšića, kada se kolona automobila za pristalicama PKS zaustavila i sukobila sa porodicom Mušikić a na čijem je imanju postavljen bilbord vladajućih Demokrata. Tom prilikom Branko Mušikić je sa nekoliko kamenica gađao učesnike skupa. Demokrate su kasnije saopštile da su učesnici skupa napali njihovog aktivistu flašama i kamenovali bilbord, oštetivši njegovu imovinu. Iz PKS su odgovorili da su bili isprovocirani jer su se "čule psovke, kletve, vrijeđanja, dignuta tri prsta i slično".

U Nikšiću je zabilježeno više incidenata tokom poslednjih mjesec dana, od kad su raspisani izbori. Na meti su uglavnom bile pristalice suverenističkih partija, DPS, Liberalne partije…

Obije sukobljene strane ulažu ogromnu eneriju u ove izbore jer su to prvi izbori nakon parlamentarnih na kojima je DPS nakon tri decenije izgubla vlast. Aktuena vlast želi da potvrdi pobjedu sa državnih, parlamentarnih izbora dok DPS pokušava da zdrži vlast u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori.

Nikšić je rodni grad lidera DPS-a i predsjednika države Mila Đukanovića ali i jako uporište Srpske pravoslavne crkve koja podržava stranke koje su sada na vlasti.

XS
SM
MD
LG