Dostupni linkovi

Širenje njujorškog soja korona virusa


SAD rizikuju da dovedu u pitanje sve nedavne uspehe u borbi protiv COVID-19, jer veoma zarazne varijante koriste priliku zbog opuštanja građana koji ne poštuju restriktivne mere, upozorila je doktorka Rošel Valenski (Rochelle Walensky), direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Molim vas da me pažljivo saslušate: Na ovom nivou širenja različitih varijanti virusa, mi ćemo potpuno izgubiti teško stečene uspehe", istakla je Valenski.

Nakon višenedeljnog pada broja zaraženih, ove sedmice je porastao broj inficiranih – za dva odsto u odnosu na predhonu, dodala je Valenski, prenosi CNN.

"Slično tome, najnoviji sedmodnevni prosek smrtnih slučajeva takođe se povećao za više od dva odsto ... na skoro 2.000 smrtnih slučajeva dnevno", kazala je.

Ona je takođe prozvala savezne države koje su ublažile restriktivne mere u cilju suzbijanja COVID-19.

„Zaista sam zabrinuta zbog izveštaja da više država ublažava precizno utvrđene mere javnog zdravlja koje smo preporučili da bismo zaštitili ljude od COVID-19“, rekla je Valenski.

"Molimo vas da ostanete čvrsti u svom uverenju. Nastavite da nosite svoju masku koja dobro prijanja i preduzimate druge mere prevencije javnog zdravlja za koje znamo da deluju", dodala je direktorka američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

"Na kraju, vakcinacija je ono što će nas izvući iz ove pandemije. Da bismo to ostvarili, moramo vakcinisati još mnogo ljudi", naglasila je Valenski.

Istovremeno, glavni medicinski savetnik Bele kuće Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjaivo je da administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) "vrlo ozbiljno" uzima pojavu novog soja korona virusa u Njujorku.

Novi soj, nazvan B.1.526, veoma se brzo širi sa mutacijom koja može ograničiti efikasnost vakcina, navodi "Njujor tajms" (The New York Times)

Od utorka upotreba vakcine Džonson & Džonson

Vakcina Džonson & Džonson (Johnson & Johnson) biće u upotrebi od utorka, najavila je u nedelju administracija predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

"Postoji neka vrsta nove urgentnosti", rekao je Erik (Eric) Rubin, profesor na Školi javnog zdravlja na Univerzitetu Harvard.

"S obzirom da se pojavljuju nove varijante virusa, sa šansom da bi neke od njih na kraju mogle postati donekle otporne na zaštitu koju pružaju vakcine, zaista je važno da brzo delujemo", istakao je Rubin.

Oko 3,9 miliona vakcine Džonson & Džonson biće distribuirano i za razliku od ostalih, daje se samo jedna doza.

"Pored toga, ovu vakcinu nije potrebno držati u zamrzivaču i može se čuvati u frižiderima. To znači da se lako transportuje i skladišti, a omogućava široku dostupnost u različitim okolnostima i na mobilnim lokacijama kako se zalihe povećavaju", rekla je Valenski.

Druge dve vakcine koje se distribuiraju - Pfizer-BioNTech i Moderne - imaju stope efikasnosti od oko 95 odsto, uz još veću zaštitu od teških oblika bolesti.

Vakcina Džonson & Džonson pokazala je 72 odsto efikasnosti protiv blagih do težih oblika oboljenja među učesnicima istraživanjima u SAD. Efikasnija je protiv teških oblika bolesti, sa oko 85 odsto zaštite.

Zdravstveni stručnjaci kažu da Amerikance ne bi trebalo da obeshrabre nešto niži brojevi kompanije Džonson & Džonson. Njegova vakcina je testirana kasnije nego druge dve, kada su infekcije već raširile i pojavili novi sojevi virusa, prenosi CNN.

Vakcina Džonson & Džonson je takođe testirana u Južnoj Africi u trenutku kada je tamo zavladao zabrinjavajući soj B.1.351, ali je ipak pružila snažnu zaštitu od teških bolesti.

XS
SM
MD
LG