Dostupni linkovi

Američki regulatori odobrili vakcinu Johnson & Johnson


Vakcina Johnson & Johnson
Vakcina Johnson & Johnson

Američki regulatori formalno su odobrili vakcinu protiv korona virusa proizvođača Johnson & Johnson, treću vakcinu koja je odobrena u SAD-u i koju je potrebno primiti jednom.

Vakcina bi trebala biti isplativa alternativa cjepivima Pfizer i Moderna, a može se čuvati u frižideru umjesto u zamrzivaču.

Ispitivanja su utvrdila da sprječava ozbiljne bolesti, ali je u cjelini bila efikasna 66% kada su bili u pitanju umjereni slučajevi COVID-a 19.

Vakcinu je napravila belgijska firma Janssen.

Kompanija se složila da će SAD osigurati 100 miliona doza do kraja juna. Prve doze američkoj javnosti mogle bi biti dostupne već sljedeće sedmice.

Velika Britanija, EU i Kanada takođe su naručile doze, a 500 miliona doza naručeno je i putem programa COVAX čiji je cilj isporuka vakcina siromašnim zemljama.

Predsjednik Joe Biden pozdravio je to kao "uzbudljivu vijest za sve Amerikance i ohrabrujući razvoj", ali upozorio je da "borba još nije gotova".

"Iako slavimo današnje vijesti, apeliram na sve Amerikance - nastavite prati ruke, budite fizički distancirani i nastavite nositi maske", rekao je u izjavi.

"Kao što sam već mnogo puta rekao, stvari će se i dalje pogoršavati kako se šire nove verzije, a trenutno poboljšanje moglo bi se preokrenuti."

Hoće li 'pasoši vakcinacije' biti korak na putu ka normalnosti?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:18 0:00

XS
SM
MD
LG