Dostupni linkovi

Prvo pojavljivanje Su Ći nakon vojnog udara


Liderka Mjanmara Aung San Su Ći viđena je prvi put otkako je zbačena u vojnom puču, pojavivši se na sudu putem video veze.

Kako javlja BBC, ona izgleda "dobrog zdravlja" zatraživši da se sretne sa svojim pravnim timom, preneli su njeni branioci.

Tužilaštvo je saopštile dve nove tužbe protiv Su Ći, koja je uhapšena nakon puča 1. februara.

U međuvremenu, demonstranti su ponovo izašli na ulice, uprkos tome što je nedelja bio najsmrtonosniji dan sa 18 ubijenih.

Oni su stradali jer su vojska i policija pojačali svoj odgovor na proteste širom države tokom vikenda, pucajući u masu.

Međutim, demonstranti su u ponedjeljak prkosili represiji, zahtevajući da ponovno uspostavljanje izabrane vlade, a Aung Sang Su Ći i drugi lideri njene stranke, Nacionalne lige za demokratiju (NLD), puste iz pritvora.

Vojska tvrdi da je preuzela vlast zbog navodne prevare na opštim izborima u novembru, na kojima je NLD ubedljivo pobedio.

Međutim, nije pružila nijedan dokaz za ove navode - umesto toga, zamenila je Izbornu komisiju i obećala nove ankete za godinu dana.

Najmanje 21 osoba je ubijena u protestima zbog uvođenja vanrednog stanja.

Gde je smeštena Aung Sang Su Ći?

Aung San Su Ći (75) nije viđena u javnosti do saslušanja u ponedeljak, kada se pojavila putem video veze na sudu u glavnom gradu Nejpjido.

Nejasno je gde je držana tokom proteklih mesec dana, ali neki izveštaji sugerišu da je bila u svojoj kući pre nego što je premeštena na nepoznato mesto.

Su Ći prvobitno se suočila sa dve optužbe za ilegalni uvoz voki-tokija i kršenje mjanmarskog zakona o prirodnim katastrofama, ali su u ponedjeljak dodate još dve optužbe - za korišćenje ilegalne komunikacione opreme i izazivanje "straha i uzbune".

Za prvobitne optužbe su predviđene kazne do tri godine zatvora. Nije jasno kakvu kaznu bi mogla da dobije po osnovu novih optužbi, ali navodno bi joj moglo biti zabranjeno da se kandiduje na budućim izborima ako bude osuđena, prenosi BBC.

Suđenje je odloženo do 15. marta.

Popularnost Su Ći je porasla u Mjanmaru nakon njenog hapšenja, ali njena međunarodna reputacija i dalje je umrljana zbog navoda da je ignorisala etničko čišćenje manjinske muslimanske zajednice Rohindži.

XS
SM
MD
LG