Dostupni linkovi

U Slovačku stiglo 200.000 doza ruske vakcine Sputnjik V


Teško pogođena epidemijom korona virusa Slovačka je potpisala je ugovor o nabavci dva miliona doza ruske vakcine Sputnjik V, od kojih je 200.000 doza stiglo u ponedeljak veče. Premijer Igor Matovič ugovor o kupovini držao je u tajnosti sve dok nije sleteo vojni teretni avion u Košicama.

On je obelodanio da će u zemlju stići milion doza u naredna dva meseca, dok će još milion biti isporučeno u maju i junu.

Matovič je izjavio da će nabavka ruske vakcine ubrzati cepljenje za 40 odsto, prenosi Rojters.

Matovičeva koaliciona vlada prvobitno je odbila plan za nabavku vakcine Sputnjik V krajem februara jer je jedana od četiri koaliciona partnera uložio veto na taj potez.

Ministar zdravlja Marek Krajci, čija je odluka omogućila dogovor, kaže da bi vakcinacija mogla da počne za oko dve nedelje.

Slovačka, koja ima 5,5 miliona stanovnika, imala je prošle sedmice dve hiljade zaraženih dnevno. Do sada je od korona virusa preminulo 7,270 slovačkih građana.

Slovačka je druga država Evropske unije posle Mađarske koja je odobrila za upotrebu rusku vakcinu koja nije odobrena od strane Evropske agencije za lekove (EMA).

Susedna Češka Republika takođe razmatra nabavku ruske vakcine. Premijer Andrej Babiš, koji je ranije isticao da će čekati na odobrenje EMA-e za distribuciju ruske vakcine, izjavio u nedelju da njegova zemlja, koja ima najveći broj zaraženih na svetu po glavni stanovnika, ne može više da čeka, pa će odluku doneti nacionalne institucije.

XS
SM
MD
LG