Dostupni linkovi

Umro nogometaš i trener Zlatko Cico Kranjčar


Zlatko Cico Kranjčar, arhivska fotografija

Umro je Zlatko Cico Kranjčar, bivši izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske i otac nogometaša Nike Kranjčara, potvrđeno je medijima iz Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu.

Proslavljeni hrvatski nogometaš i bivši izbornik Hrvatske preminuo je 1. ožujka 2021. u KB-u Merkur nakon kratke i teške bolesti. U bolnici kažu da je Zlatko Kranjčar bio kod njih od 19. veljače. Umro je noćas u 2.25 sati.

Prema prvim informacija, Kranjčar je prvo primljen u zadarsku bolnicu zbog problema s jetrom, a potom je prebačen u Zagreb, gdje je i umro u KB-u Merkur. Cico Kranjčar je profesionalnu igračku karijeru započeo 1973. u zagrebačkom Dinamu u kojem je igrao do 1983. godine.

Bio je vrhunski centarfor i realizator, a za Dinamo je u 261 utakmici zabio 98 golova. Kranjčar je potom prešao u bečki Rapid gdje je počeo igrati nogomet karijere. Postao je legenda kluba u kojem se zadržao do 1990. godine. Za Rapid je u 201 utakmici zabio 106 golova. Nakon toga uslijedile su kraće avanture u austrijskim klubovima VS St. Pölten i SV Wienerfeld.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije Kranjčar je nastupio 11 puta i dao tri gola. Cico je bio jedan od članova reprezentacije Hrvatske koja je odigrala svoju prvu utakmicu od samostalnosti 1990. godine protiv SAD-a. Za Hrvatsku je nastupio dvaput i dao jedan gol. Bio je kapetan u prvoj utakmici reprezentacije protiv SAD-a.

Trenersku karijeru Kranjčar je započeo 1991. godine kao trener Wienerfeld Beča 1991. godine. Zagrebački Dinamo vodio je u tri navrata i dvaput bio prvak Hrvatske. Kao trenera najviše će ga se pamtiti po šampionskoj generaciji Zagreba 2002. godine s kojim je senzacionalno osvojio Hrvatsku nogometnu ligu (HNL).

Hrvatsku reprezentaciju vodio je od 2004. do 2006. godine i nastupio je na Svjetskom prvenstvu. U skupini s Brazilom, Australijom i Japanom Cico je završio treći. U karijeri je vodio brojne klubove. Segestu, LASK, Slaven Belupo, Samobor, Al-Masry, Muru, Marsoniju, Rijeku, Croatiju Sesvete, Al-Shaab, DAC Dunajsku Stredu, Persepolis i Sepahan.

Zlatko Kranjčar je bio izbornik Irana i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG