Dostupni linkovi

Apel da se Merkel javno vakciniše cjepivom AstraZeneca


Angela Merkel

Njemački stručnjak za vakcine Carsten Watzl pozvao je Berlin da odobri korištenje vakcine AstraZeneca za starije ljude i predložio da se kancelarka Angela Merkel vakciniše uživo na televiziji da bi odagnala strah o bezbjednosti vakcine.

Vakcina AstraZeneca protiv korona virusa odobrena je u Njemačkoj za osobe mlađe od 65 godina, za razliku od vakcina kompanija BioNTech i Pfizer i Moderna, koje su dale zeleno svjetlo i za starije osobe.

Watzl, generalni sekretar Njemačkog imunološkog društva, u intervjuu za BBC je podsjetio na nedavne podatke iz Škotske koji ukazuju da su starija lica zaštićena od teških oblika bolesti uz vakcinu britansko-švedske kompanije AstraZeneca.

"Ako bi sada kancelarka Angela Merkel javno na televiziji primila vakcinu protiv COVID-a to bi bilo odlično", rekao je on, prenosi DPA.

U nedavnom intervjuu za list Frankfurter Allgemeine Zeitung šezdesetšestogodišnja Merkel je rekla da je prestara za vakcinaciju vakcinom AstraZeneca u skladu sa aktuelnim smjernicama u Njemačkoj.

Ona je priznala da postoji problem u Njemačkoj gdje javnost ne prihvata ovu vakcinu, rekavši da je to pouzdana, efikasna i bezbjedna vakcina.

XS
SM
MD
LG