Dostupni linkovi

Policija u Mjanmaru pucala u demonstrante, ima poginulih


Policija uzvraća i suzavcem na demonstrante, Jagon (28. februar)

Najmanje 18 ljudi je poginulo i više od 30 je ranjeno 28. februra širom Mjanmara tokom obračuna bezbjednosnih snaga sa demonstrantima protiv vojne vlasti, objavila je Kancelarija UN-a za ljudska prava, navodeći da je dobila "vjerodostojnu informaciju" o tome.

"Prema izvještajima, smrtni ishodi su rezultat pucanja bojevom municijom u mase u Jangonu, Tavoju, Mandalaju, Mjeju, Bagu i Pakhoukuu. Suzavac je takođe korišten na različitim lokacijama, kao i šok-bombe", navela je Kancelarija UN-a.

Kancelarija je navela da "snažno osuđuje eskalaciju nasilja nad demonstrantima u Mjanmaru i poziva vojsku da odmah obustavi upotrebu sile nad mirnim demonstrantima".

Dvadeset osmog februara je poginulo najviše demonstranata u jednom danu otkako su u Mjanmaru počeli protesti sa zahtjevom za obnovom demokratije, nakon što je vojska 1. februara u vojnom puču svrgnula demokratski izabranu vladu, uhapsila civilne zvaničnike i poslanike te preuzela vlast.

Bezbjednosne snage su 28. februara intenzivirale napore na razbijanju protesta, masovno hapseći učesnike i koristeći bojevu municiju.

Demonstranti traže povratak na vlast uhapšene premijerke Aung San Su Ći, dobitnice Nobelove nagrade za mir.

XS
SM
MD
LG