Dostupni linkovi

Preminuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić


Milan Bandić (fotoarhiv)
Milan Bandić (fotoarhiv)

Preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u 66. godini života nakon srčanog udara, javila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Bandiću je pozlilo oko ponoći. Brzo je došla hitna pomoć koja mu je pokušala pomoći, ali bezuspješno. Prebačen je u bolnicu gdje su konstatirali da je preminuo od posljedica srčanog udara.

"Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru", priopćeno je iz Grada Zagreba.

Milan Bandić bit će sahranjen 3. marta u 12 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Press služba Grada Zagreba je najavila da će komemoracija biti 2. marta u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Državni vrh Hrvatske izrazio je saučešće povodom smrti aktuelnog gradonačelnika, kao i brojni lokalni političari.

Gradom Zagrebom će do redovnih lokalnih izbora sredinom maja upravljati njegova zamjenica Jelena Pavičić-Vukičević.

Dosad je kandidature za gradonačelnika najavilo 11 kandidata, među kojima je bio i Bandić, ali nije smatram favoritom.

Posljednje ankete davale su najviše šanse kandidatu zeleno-lijeve političke grupacije "Možemo" Tomislavu Tomaševiću čija je kampanja gotovo potpuno usmjerena protiv Bandićeve politike.

Gradonačelnik više od 20 godina

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Grudama, Bosna i Hercegovina. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu hrvatskog Sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Godine 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba, a 31. svibnja 2000. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika Grada Zagreba.

Na neposrednim izborima (drugi krug) 2. lipnja 2013. kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača), po peti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti, 4. lipnja 2017. po šesti puta izabran je za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti , osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Tijekom gradonačelničke karijere pratile su ga i afere, podsjeća HRT.

XS
SM
MD
LG