Dostupni linkovi

Dodatne preporuke za izvoz crvenog mesa iz BiH u EU


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac

Evropska komisija dostavila je Bosni i Hercegovini (BiH) procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište Evropske unije (EU) sa dodatnim preporukama koje trebaju biti ispunjenjene u narednom periodu, saopštio je u subotu 27. februara, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

On je pozvao nadležne na svim niovima vlasti u BiH da aktivno rade na ispunjavanju dodatnih preporuka.

Preporuke, kako se navodi u saopštenju, se odnose na ispunjavanje uslova u vezi sa javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

"To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole", rekao je Košarac.

BiH je, prema njegovim riječima ušla u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU.

“Ovo je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike, jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta", navodi se u saopštenju iz Košarčevog kabineta.

Pozdravio je postignuti napredak u pregovorima sa Evropskom komisijom, uz ocjenu da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika.

XS
SM
MD
LG