Dostupni linkovi

BiH odgovorila na upitnik od prije dvije godine o izvozu crvenog mesa u EU


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bosna i Hercegovina (BiH) je 7. septembra 2020. dostavila odgovor na upitnik Evropske komisije (EK) o izvozu crvenog mesa u Evropsku uniju (EU), dvije godine nakon što je EK dostavila BiH taj upitnik.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO BiH) Staša Košarac razgovarao je 17. septembra u Sarajevu sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler) o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH u EU.

Sastanak je uslijedio nakon što je 7. septembra Kancelarija za veterinarstvo BiH, u saradnji sa MVTEO BiH, dostavila Evropskoj komisiji odgovor na upitnik o izvozu crvenog mesa u EU.

„Ambasador Satler pozdravio je ispunjavanje upitnika za izvoz crvenog mesa u EU, a kojeg je Evropska komisija dostavila BiH prije dvije godine, te istakao da je to dobar početak za dalje aktivnosti.“, saopšteno je iz MVTEO BiH.

Evropska komisija je dostavila i 14 dodatnih pitanja u vezi sa izvozom crvenog mesa, informisao je ambasador Satler minista Košarca, te izrazio očekivanje da će nadležne institucije u BiH u što skorijem roku dostaviti adekvatne odgovore.

„Ministar Košarac izrazio je nadu da će i institucije EU biti agilne, nakon što BiH odgovori na dodatna pitanja iz upitnika za izvoz crvenog mesa.“, navodi se u saopštenju.

Također su razmijenjena mišljenja i o mogućnosti izvoza konzumnih jaja iz BiH na tržište zemalja članica EU.

Naglašeno je i to da je potrebno poboljšati realizaciju plana kontrole salmonele za BiH, a ministar Košarac je najavio da će održati sastanak sa nadležnim institucijama iz Republike Srpske i Federacije BiH o službenim kontrolama u cilju efikasnog rješavanja ovog problema.

Ambasador Satler naglasio je i važnost skorog usvajanja strateškog okvira za turizam, kao jednog od najviše pogođenih sektora usljed posljedica pandemije COVID-19.

XS
SM
MD
LG