Dostupni linkovi

Džaferović i Komšić čestitali građanima Dan nezavisnosti BiH


Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović i Željko Komšić, čestitali su građanima BiH 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u BiH ove godine neće biti organizovan tradicionalni prijem povodom Dana nezavisnosti, pa su umjesto toga članovi Predsjedništva, u subotu 27. februara, poslali video poruku iz Svečanog salona Predsjedništva BiH.

Prije 29 godina građani BiH su se na referendumu izjasnili o tome da li žele napustiti tadašnju državu i od republike koja u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) postati nezavisna zemlja.

Referendum za nezavisnost održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi raspada bivše SFRJ. Tako je 29. februara i 1. marta 1992. godine većina građana – 64 posto njih - izašlo na referendum, a 99 posto odabralo je izlazak iz Jugoslavije.

„Tada su ogromnom većinom građanke i građani ove zemlje, pripadnici svih njenih naroda izabrali put slobode i dostojanstva. Zacrtan je put nezavisne i međunarodno priznate države – države ravnopravnih naroda i građana”, naveo je član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Podsjetio je da su građani i građanke BiH tada izabrali samostalnu i cjelovitu državu, odbijajući ideje o njenoj podjeli i pripajanju drugim državama.

„Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze osiguramo uslove za izgradnju društva utemeljenog na evropskim vrijednostima i standardima, u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje naših različitosti biti temelj boljitka za sve“, dodao je Džaferović.


Član Predsjedništva Željko Komšić, kazao je kako je 1. mart 1992. godine historijski događaj, koji će zlatnim slovima ostati upisan u bosanskohercegovačkoj historiji.

“Taj čin označio je početak procesa sticanja samostalnosti, procesa koji, sudeći po svemu, još uvijek traje. Naša država nije nam poklonjena, nego je uz najveća moguća odricanja i žrtve sačuvana. Pored svih izazova sa kojima se i danas susrećemo, uz sve aktuelne probleme, i danas moramo da se borimo za njen integritet i opstanak”, naveo je Komšić.

On je dodao kako oni koji su svim sredstvima pokušavali da ponište većinski izraženu volju građana Bosne i Hercegovine iz 1992. godine, ni danas nisu odstupili od svojih ciljeva.

“Iste one sile koje su zemlju vojno napale i podrivale zbog njene nezavisnosti i osamostaljenja, još uvijek su aktivne i djeluju protiv Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Od dana proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine uskoro će napuniti tri decenije, podsjetio je on, i upoređujući poređujući taj period sa ljudskim životom, naveo kako je BiH ušla u aktivan i zreo period života nezavisne države.

“Bosni i Hercegovini, nažalost, u “njenim tridesetim godinama”, od dana stjecanja nezavisnosti, neki nude da i dalje živi kao da je dijete. Dijete koje, sa Istoka i Zapada, smatraju nedoraslim i nespremnim za samostalan život”, zaključio je Komšić.

Dan nezavisnosti obilježava se u Federaciji Bosne i Hercegovine, u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj taj praznik se ne slavi.

XS
SM
MD
LG