Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije za 76 državljana Saudijske Arabije zbog Khashoggija


Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Američki državn sekretar Antony Blinken najavio je vizna ograničenja za 76 saudijskih pojedinaca nakon što je objavljen izvještaj Nacionalne obavještajne agencije u kojem se zaključuje da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman stoji iza ubistva novinara Jamala Khashajogija koji je ubijen u ambasadi Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine.

U izjavi koja je uslijedila ubrzo nakon objavljivanja izvještaja Blinken je rekao da administracija američkog predsjednika Joe Bidena uvodi vizna ograničenja saudijskim pojedincima “za koje se vjeruje da su bili uključeni u prijetnje disidentima koji žive u inostranstvu, uključujući ali ne ograničavajući na ubistvo novinara”.

Blinken je rekao da ograničenje viza spada u novu politiku koja se naziva “Khashoggi Ban” i koja omogućava State Departmentu da uvede vizna ograničenja osobama za koje vjeruju da djeluju u ime strane vlade kako bi “suzbili, uznemirili, prijetili ili naštetili novinarima, aktivistima i drugim osobama za koje se smatra da su neistomišljenici”.

Prije Blinkenove izjave, administracija američkog predsjednika Joe Bidena objavila je dugo očekivani izvještaj o ubistvu novinara i kolumniste Washington Posta.

U redigovanoj verziji izvještaja navode se imena 15 osoba koje su putovale u Istanbul i za koje američka obavještajna služba “duboko vjeruje” da su sudjelovali u brutalnom ubistvu.

“Procjenjujemo da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu za hvatanje ili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija”, navodi se u izvještaju Nacionalne obavještajne službe.

“Ovu procjenu donosimo na osnovu kontrole donošenja odluka koju prijestolonasljednik ima u Kraljevstvu, direktno sudjelovanje njegovih ključnih savjetnika u operaciji kao i podrška prijestolonasljednika u korištenju nasilja kako bi se utišali neistomišljenici”, dodaje se.

Saudijska Arabija saopštila je da u potpunosti odbacuju “negativnu, lažnu i neprihvatljivu” ocjenu američkog obavještajnog izvještaja.

“Vlada Kraljevine Saudijske Arabije u potpunosti odbacuje ocjenu izvještaja koji se odnosi na liderstvo Kraljevinei napominje da izvještaj sadrži netačne informacije i zaključke,” saopštilo je saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Ovaj zločin je počinila grupa pojedinaca koja je prekršila sve propise i liderstvo Kraljevine poduzelo je potrebne korake kako bi osiguralo da se takva tragedija više nikada ne ponovi”, stoji dalje.

Sud u Saudijskoj Arabiji zatvorio je prošle godine osam osoba na zatvorske kazne od sedam do 20 godina zbog ubistva Khashoggija.

Jamal Khashoggi, koji je bio stanovnik Sjedinjenih Država i državljanin Saudijske Arabije, ušao je u konzulat svoje zemlje u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine kako bi preuzeo dokumente za vjenčanje.

Iz njega nikada nije izašao.

Turski zvaničnici smatraju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz objekta.

XS
SM
MD
LG