Dostupni linkovi

Aplauz za režisera filma 'Dara iz Jasenovca' u Skupštini Srbije


Režiser filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Antonijević je sa galerije pratio sednicu parlamenta

Poslanici Skupštine Srbije su na sednici 25. februara aplauzom pozdravili režisera filma "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, koji je sa galerije pratio postavljanje poslaničkih pitanja premijerki i ministrima u Vladi Srbije.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić izjavio je da se radi o "potrebnom i potresnom filmu".

"Imajući u vidu da smo to (film) spominjali, pošto je u poseti Narodnoj skupštini bio Predrag Antonijević koji je režiser i producent tog filma, ja sam ga zamolio da bude na galeriji u ovom momentu i ja bih hteo da ga pozdravite", rekao je Dačić.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, "Antonijević je ustao i pozdravio poslanike, koji su mu uzvratili aplauzom".

Ružić: Film puštati u školama

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije Branko Ružić predložio je na sednici da se film "Dara iz Jasenovca" pušta u srednjim školama u okviru nastave.

"Pre nego što se donese odluka o tome, moramo videti kakav je stav Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja", rekao je Ružić.

Film "Dara iz Jasenovca" govori o iskustvu devojčice u logoru na teritoriji tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), gde su za vreme Drugog svetskog rata počinjeni zločini nad srpskim, jevrejskim i romskim civilima

Dačić je naveo da su reakcije na film, kako je kazao, s jedne strane "izuzetno emotivne", a sa druge strane i "izrazito propagandističke protiv tog filma".

On je dodao da je "posle više decenija bilo potrebno da se o stradanju srpskog naroda snimi barem jedan film" i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i Vladi koji su učestvovali u projektu.

Snimanje filma "Dara iz Jasenovca" podržala je Vlada Srbije, a da je to projekat "koji od početka do kraja finansira država", rekla je tokom snimanja 2019. godine predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan.

Film je 20. februara, pre bioskopske premijere, prikazan na Radio-televiziji Srbije i izazvao je podeljene reakcije javnosti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije, koja je sa Srpskom naprednom strankom deo vladajuće koalicije, Đorđe Milićević rekao je na sednici 25. februara da su kritike upućene filmu "političke prirode", te da je cilj da se Srbiji "ospori pravo da priča o svojim žrtvama i stradanjima".

Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, svoje izlaganje započeo je minutom ćutanja za žrtve Jasenovca, ali je u nastavku rekao da se u institucijama Srbije negira genocid u Srebrenici, a veličaju zločinci i prodaju suveniri s natpisom "Nož, žica, Srebrenica".

"Neka sećanje na ove žrtve (Jasenovca) bude lekcija i pouka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacističkog i fašističkog režima i logora kakvi su oni bili. Nakon Jasenovca dogodio se genocid u Srebrenici, logori u Foči, Banjaluci, dogodio se i Prijedor", rekao je pored ostalog Imamović.

Film "Dara iz Jasenovca" je bio kandidat Srbije za američkog Oskara, ali nije prošao u uži izbor.

Deo strukovnih filmskih udruženja u Srbiji osporio je njegovu kandidaturu, uz tvrdnju da su prekršene procedure i da je izbor bio netransparentan, što je Filmski centar Srbije kao organizator izbora negirao.

XS
SM
MD
LG