Dostupni linkovi

Rasprava u Skupštini Srbije: Zašto Tužilaštvo šuti na ruganje žrtvama logora


Poslanici na jednoj od sesija Skupštine Srbije, arhivska fotografija
Poslanici na jednoj od sesija Skupštine Srbije, arhivska fotografija

Poslanici Skupštine Srbije na početku sednice u četvrak, 25. februara, iskoristili su pravo da postavljaju pitanja ili traže objašnjenje od Vlade Srbije i nadležnih institucija, a najviše reči bilo je o zločinima nad Srbima i Bošnjacima devedesetih godina i u koncentracionom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Enis Imamović, poslanik SDA Sandžaka, svoje izlaganje na sednici posvećenoj poslaničkim pitanjima započeo je minutom ćutanja za žrtve Jasenovca, ali je u nastavku rekao da se u institucijama Srbije negira genocid u Srebrenici, a veličaju zločinci i prodaju suveniri s natpisom "Nož, žica, Srebrenica".

Neka sećanje na ove žrtve (Jasenovca) bude lekcija i pouka svima da se nikada i nikome ne dogodi da budu žrtve nacističkog i fašističkog režima i logora kakvi su oni bili. Nakon Jasenovca dogodio se genocid u Srebrenici, logori u Foči, Banjaluci, dogodio se i Prijedor”, rekao je Imamović.

Pitao je zatim Tužilaštvo zašto ne reaguje kada se na televiziji sa nacionalnom frekvencijom jedan reditelj i jedan voditelj izruguju žrtvama drugih logora, kao što su bošnjačke žrtve logora u Prijedoru.

Imamović je naveo da su se nakon Jasenovca desili Srebrenica, Banja Luka, Prijedor, a da su pre nekoliko dana na televiziji sa nacionalnom frekvencijom prikazivane fotografije žrtava, a jedan od njih je nazivan "onaj mršavi" i to je proglašeno za deo antisrpske propagande.

"Da sve bude još odvratnije, u tom vređanju sudeluje čovek koji je režirao poslednji film o Jasenovcu (Predrag Antonijević), a ako se iskreno bavio tom temom on ne bi imao snage da se izruguje tuđim žrtvama", rekao je Imamović.

Upitao je zašto tužilaštvo i Ustavni sud ne reaguju kad se izaziva mržnja povicima "Nož, žica, Srebrenica" na sportskim manifestacijama, iako je to zabranjeno po Ustavu.

Reagovao je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović.

"Srbi koji su okrvavili ruke osuđeni ili bar većina njih", rekao je on te upitao "šta ćemo s Hrvatima i Bošnjacima koji nisu osuđeni". "Za srpske suze niko ne haje", kazao je Martinović, dodavši da se klanja svim žrtvama, a Enisu Imamoviću, poslaniku SDA Sandžaka, poručio je da poštu minutom ćutanja žrtvama Jasenovca treba da odaje čista srca, a ne iz političkih razloga.

Tandir: Priznajte prava porodicama otetih u Štrpcima

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir podsetio je da se 27. februara navršava 28 godina od kada su pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" na železničkoj stanici Štrpci oteli 19 građana, od kojih 18 Bošnjaka i jednog Hrvata.

Tandir je pitao kada će njihove porodice, kao i porodice otetih iz autobusa u Sjeverinu, za svoje članove dobiti status civilnih žrtava rata.


Tužilaštvo za ratne zločine pitao je dokle se stiglo sa postupcima u tim slučajevima i da li se utvrđuju inspiratori zločina u Štrpcima i Sjeverinu, pošto su oteti građani, kako kaže "bili lojalni Srbiji i ova država je bila dužna da ih zaštiti".

Aleksandar Martinović iz SNS-a je poručio da su Srbi, "koji su nažalost bili patološki tipovi, kakvih je bilo na svim stranama", osuđeni i za zločine u Prijedoru, Sjeverinu, Štrpcima.

“Nebojša Ranisavljević koji je organizovao žločin u Štrpcima osuđen je u Bijelom polju na kaznu od 15 godina, Milan Lukić za zločin u Sjeverinu u Beogradu na 20 godina, a nakon toga mu se sudilo i u Haškom tribunalu”, podsetio je Martinović.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS), koja je sa Srpskom naprednom strankom (SNS) deo vladajuće koalicije, Đorđe Milićević, rekao je da je srpski parlament jedini u regionu izrazio jasan stav i doneo rezoluciju o Srebrenici.

“Donošenjem deklaracije izvršili smo i moralnu i međunarodnu obavezu, da li je to učinio bilo koji parlament u regionu?”, upitao je Milićević, a pitao je da li je neko osudio ili bilo šta uradio pošto su predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokušali da ubiju kada je išao da se pokloni žrtvama.


Milićević je ocenio da su kritike upućene filmu "Dara iz Jasenovca” političke prirode, te da je cilj da se Srbiji ospori pravo da priča o svojim žrtvama i stradanjima.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić upozorio je poslanike da vreme za poslanička pitanja ne koriste više za iznošenje političkih stavova, napominjući da tokom rasprave na sednici uvek ima dovoljno vremena da se o takvim temama govori.

XS
SM
MD
LG