Dostupni linkovi

Federacija BiH prihvatila pet hiljada vakcina koje nudi Srbija


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) na današnjoj hitnoj sjednici ovlastila je federalnog premijera Fadila Novalića da uputi pismo Vijeću ministara BiH u kojem će iskazati spremnost Vlade za preuzimanje pet hiljada doza AstraZeneca vakcine, kao donacije Republike Srbije, Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopštenju sa sjednice, Vlada Federacije je prihvatila informaciju o sastanku održanom na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na kojem je, između ostalog, razgovarano o nabavci i isporuci vakcina za građane ove države.

Istovremeno je upućen poziv svim domaćim kompanijama koje se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom farmaceutskih proizvoda da se uključe u proces nabavke vakcine, odnosno da, u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, razmotre mogućnosti uvoza vakcina.

Ovaj zavod je zadužen da koordinira dalje aktivnosti s kompanijama koje iskažu spremnost uvoza vakcina za potrebe Federacije BiH, navodi se u obavijesti za javnost proslijeđenom iz Vlade Federacije BiH.

Tri člana Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i entitetski premijeri složili su se na sastanku održanom danas (25. februara) u Sarajevu da će pokušati osigurati vakcine protiv korona virusa što je prije moguće.

XS
SM
MD
LG