Dostupni linkovi

Bivši šef crnogorske tajne policije se sumnjiči za nezakonito snimanje opozicije


Crnogorska policija, ilustracija
Crnogorska policija, ilustracija

Zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba u Crnoj Gori, Specijalno policijsko odjeljenje (SPO) je podnijelo krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Peruničića i bivšeg agenta te službe, Srđe Pavićevića, saopštio je šef SPO Dragan Radonjić.

To policijsko odjeljenje djeluje zajedno sa Specijalnim državnim tužilaštvom za organizovani kriminal i korupciju kojim rukovodi tužilac Milivoje Katnić.

Krivična prijava je podnijeta na osnovu prijave novopostavljenog direktora ANB-a, Dejana Vukšića, koji je zamijenio Peruničića na toj funkciji nakon promjene vlasti, u Crnoj Gori krajem avgusta prošle godine.

Radonjić na konferenciji za novinare rekao da se Peruničić i Pavićević terete za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju.

Oni se sumnjiče da su od januara do septembra 2020. godine zloupotrebom službenog položaja povrijedili prava A.R, Z.K, A.M, M.K, V.J, S.R, G.D, A.B, B.B, M.B, M.C, N.Ć i P.K, jer su ih na području Podgorice, Budve i Cetinja pratili i osmatrali bez pisanog naloga, neophodnog za te aktivnosti..

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je da su tajni agenti svakoga dana po sat ili dva nezakonito pratili i snimali ljude, ali da se za sada ne zna da li je i za što taj materijal korišćen. On nije mogao da precizira o kojim ljudima je riječ zbog, kako je objasnio, tajnosti postupka.

Portal Vijesti je objavio da im je više izvora potvrđeno da iza inicijala praćenih stoje imena: pokojnog mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića, premijera Zdravka Krivokapića, predsjednika Skupštine Alekse Bečića, lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića, poslanika Slaven Radunovića i Mila Božovića (Demokratski front), Gorana Danilovića (Ujedinjena Crna Gora), Borisa Bogdanovića (Demokrate), predsjednika Opštine Budva Marka Carevića (Demokratski front), funkcionerke Demokrata Nevenke Bošković Ćirović i novinara TV Vijesti Petra Komnenića.

Na objavljenom spisku su bivši funkcioneri opozicije koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 30.avgusta prošle godine i formirala vlast u Crnoj Gori .

Inicijali saopšteni na presu Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnić poklapaju se sa objavljenim imenima.

XS
SM
MD
LG