Dostupni linkovi

Parlament BiH sazvao hitnu sjednicu o nabavci vakcina


Zasijedanje Parlamentarne skupštine BiH, decembar 2020.

Na osnovu zahtjeva grupe zastupnika Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održat će u roku od tri dana hitnu sjednicu o nabavci vakcina. Odlučeno je to u četvrtak 25. februara na redovnoj sjednici u Sarajevu.

Hitna sjednica, kako je kazala predsjedavajuća Doma Borjana Krišto, najvjerovatnije će biti održana u subotu, 27. februara.

Tom prilikom zastupnici bi trebali razmatrati izvještaje Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv korona virusa.

Zastupnici su na današnjoj sjednici zatražili odgovor šta koči direktnu nabavku vakcina za BiH od proizvođača i da li je potrebno mijenjati Zakon o javnim nabavkama ili ne.

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva. Naručeno je milion i 232 hiljade doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI.

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

BiH još uvijek čeka vakcine naručene putem COVAX mehanizma.

Proizvođači su u posljednjem dopisu upućenom Ministarstvu civilnih poslova BiH naznačili da se prva isporuka za BiH može očekivati od sredine februara, ne precizirajući krajnji rok za dostavu.

U međuvremenu, Republika Srpska (RS) nabavila je ruske vakcine i vakcinisanje u tom entitetu započelo je 12. februara. U Federaciji BiH nema vakcina.

U Bosni i Hercegovini (BiH) u posljednja 24 sata registrirano je 757 novih slučajeva zaraze korona virusom, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Preminulo je 11 osoba.

XS
SM
MD
LG