Dostupni linkovi

CIK objavio rezultate ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici


Prebrojavanje glasova na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, februar 2021
Prebrojavanje glasova na ponovljenim izborima u Doboju i Srebrenici, februar 2021

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je u četvrtak, 25. februara, na sjednici u Sarajevu odluku kojom su utvrđeni rezultati izbora u Doboju i Srebrenici, održanih 15. novembra 2020. godine i ponovljenih 21. februara 2021.godine.

Utvrđeni su rezultati za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica.

Bošnjaci Srebrence bojkotovali su ponovljene izbore u tom gradu, a zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić izabran je za načelnika Opštine.

Grujičić, koji je bio načelnik i u prošlom mandatu (izabran na izborima 2016. godine) dobio je 5.189 glasova kao kandidat više srpskih stranaka u koaliciji pod nazivom "Zajedno za Srebrenicu".

U Doboju, u kojem Srbi čine oko 70 posto stanovništva, Boris Jerinić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je bio gradonačelnik Doboja i u prethodnom mandatu ponovo je izabran.

I u Srebrenici i Doboju najviše glasova je osvojio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Navedene odluke o utvrđivanju i objavlјivanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici stupaju na snagu danom donošenja i bit će objavljene na internet stranici CIK-a.

Dani 26., 27. i 28. februara su tri dana za podnošenje zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića.

U skladu Izbornim zakonom BiH protiv odluka o utvrđivanju i objavljivanju rezultata izbora u Doboju i Srebrenici može se putem CIK-a podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na internet stranici CIK-a

Centralna izborna komisija BiH može i po službenoj dužnosti narediti ponovno brojanje glasačkih listića, navodi se u saopćenju CIK-a.

Ponovljeni lokalni izbori u Doboju i Srebrenici održani su u nedjelju, 21. februara, a nakon što je zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti Centralna izborna komisija BiH poništila izbore u tim lokalnim zajednicama održane 15. novembra 2020. godine.

Najčešće se radilo o glasanju bez važećih dokumenata države BiH ili o njihovom falsifikovanju, fiktivnim prijavama mjesta boravka, krivotvorenju potpisa, onemogućavanja prisustva posmatrača.

XS
SM
MD
LG