Dostupni linkovi

Mađarska počela sa imunizacijom kineskom vakcinom


Kutije kineske vakcine
Kutije kineske vakcine

Mađarska je 24. februara postala prva članica Evropske unije (EU) čiji građani primaju i kinesku vakcinu protiv korona virusa, a zvaničnici nastoje da uvere građane u njenu bezbednost i efikasnost.

Lekari širom Mađarske su dobili instrukcije da počnu sa davanjem vakcine kineske državne kompanije Sinofarm starijim pacijentima.

Broj vakcina koje se koriste u Mađarskoj time je povećan na pet, što je znatno više nego u bilo kojoj drugoj članici EU. Među njima je i ruska vakcina "Sputnjik V".

Vlada Mađarske, na čijem je čelu nacionalista Viktor Orban, oštro je kritikovala brzinu vakcinacije u EU i odlučila se za kupovinu vakcina iz Rusije i Kine, uprkos istraživanjima koja su pokazala da je poverenje Mađara u te vakcine nisko.

Od 1.000 ispitanih u Budimpešti, svega 27 odsto je reklo da bi primilo kinesku vakcinu, a 43 odsto rusku, dok je 84 odsto kazalo da bi prihvatilo vakcine proizvedene u zapadnim zemljama.

Uprkos tome, mađarski zvaničnici očekuje da će kineska Sinofarm vakcina doprineti znatnom povećanju stope vakcinisanih građana.

Mađarska zvaničnica Sesilija Miler zatražila je 24. februara od građana da "odbace sve strahove u vezi s ruskom i kineskom vakcinom, jer ih je više od 30 miliona ljudi primilo i nije imalo nikakve probleme".

XS
SM
MD
LG