Dostupni linkovi

Mađarska prva zemlja EU koja koristi Sputnik V vakcinu


Vakcinacija u Mađarskoj
Vakcinacija u Mađarskoj

Mađarska je od 12. februara prva zemlja Evropske unije (EU) koja koristi rusku vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa, saopštile su lokalne zdravstvene vlasti, a prenosi agencija AFP.

"Danas počinjemo da koristimo vakcinu Sputnjik V na punktovima za vakcinaciju", rekla je Sesilija Miler, glavna zdravstvena inspektorka i članica kriznog štaba.

Mađarske vlasti nedavno su saopštile da su dobile 40.000 doza ruske vakcine i ta zemlja je prva u EU kojoj su poslate vakcine Sputnjik V.

Prema evropskim propisima, nacionalne vlasti mogu hitno da odobre distribuciju proizvoda koji nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA), ali tada one snose punu odgovornost.

Ruske vlasti su podnele zahtev za registraciju Sputnjika V u Evropskoj uniji, ali EMA još nije počela proceduru provere.

Vakcina Sputnik V 'na vratima' EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:06 0:00

Mađarska je i prva članica EU koja je potpisala ugovor sa kineskom laboratorijom Sinofarm i naručila od nje oko pet miliona doza vakcine.

Ni ovu vakcinu nisu odobrili evropski regulatori.

Od početka kampanje vakcinacije krajem decembra, Mađarska je dobila oko 330.000 doza vakcina američkog Pfizera i Moderne, koje su odobrene u Evropskoj uniji, a Mađarska je odobrila i upotrebu britanske AstraZeneca vakcine.

Japan odobrio Pfizer vakcinu

Zdravstvena služba pri japanskoj vladi odobrila je korišćene vakcine kompanije Pfizer, saopštila je nacionalna televizija HNK.

Premijer Jošinide Suga je rekao da bi vakcinacija mogla da počne od sledeće nedelje, tako što će prve doze dobiti oko 10.000 zdravstvenih radnika, prenela je agencija Reuters.

Vlada Japana se nada da će obezbediti dovoljno vakcina za celu populaciju do polovine godine.

XS
SM
MD
LG