Dostupni linkovi

Iranski zvaničnik: SAD da povuku prvi korak ka obnovi nuklearnog sporazuma


Nuklearno postrojenje u Iranu (ilustrativna fotografija)
Nuklearno postrojenje u Iranu (ilustrativna fotografija)

Sjedinjene Američke Države (SAD) trebalo bi da preduzmu prvi korak ka spašavanju nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila iz 2015. godine, izjavio je iranski ambasador u Ženevi 24. februara na konferenciji o razoružanju pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija (UN).

Ambasador Esmaeil Baghaei Hamaneh govorio je dan nakon što je Iran zvanično počeo da ograničava međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja u pokušaju da izvrši pritisak na evropske zemlje i Vašington da ukinu ekonomske sankcije i obnove važan nuklearni sporazum.

"Na strani prekršioca je da se vrati, ponovo pokrene i nadoknadi štetu, kao i da uveri da neće ponovo napuštati sporazum", rekao je Baghaei Hamaneh, ponovivši dugogodišnji stav Teherana.

„Postoji put napred sa logičnim redosledom, kako je nedavno istakao (iranski ministar spoljnih poslova, Mohammad Javad) Zarif“, rekao je iranski ambasador.

Iran je 22. februara potvrdio da je završio primenu Dodatnog protokola sporazuma iz 2015. godine koji omogućava iznenadne inspekcije lokacija povezanih sa nuklearnom energijom.

Administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trumpa povukla se iz sporazuma kojim je ukinuta većina međunarodnih sankcija u zamenu za iransko suzbijanje nuklearnih ambicija.

Trump je postepeno uvodio sankcije koje su u velikoj meri uticale na iransku ekonomiju.

Nova administracija predsednika Joea Bidena pokušala je da poništi tu odluku, iako iransko kršenje sporazuma poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) i potez za ograničavanje međunarodnih inspekcija dodatno otežavaju ovaj zadatak.

Iran zahteva da Vašington prvo ukloni sankcije.

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas je 24. februara pozvao Iran da prihvati ovaj diplomatski korak kako bi sačuvao nuklearni sporazum i izbegao dalje kršenje svojih obaveza.

„Na kraju, Iran mora da shvati da je najvažnije da spusti tenzije i prihvati diplomatsku ponudu koja je na stolu, uključujući i Sjedinjene Države“, rekao je Maas.

Iz Kine, koja je jedna od potpisnica JCPOA i stalna članica Saveta bezbednosti UN, je 24. februara saopšteno da je ukidanje američkih sankcija toj zemlji ključno za pomeranje sa mrtve tačke.

„Oduvek smo verovali da su povratak SAD sveobuhvatnom sporazumu i ukidanje sankcija Iranu ključ za pomeranje sa mrtve tačke u iranskom nuklearnom pitanju“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na dnevnom brifingu za vesti u Pekingu.

Kina, koja održava prijateljske odnose i bliske ekonomske veze sa Teheranom, odavno je protiv sankcija.

Peking sarađuje sa ostalim stranama u sporazumu – Nemačkom, Francuskom, Britanijom i Rusijom – kako bi održao dogovor nakon Trumpove odluke da jednostrano povuče SAD.

XS
SM
MD
LG