Dostupni linkovi

Vlada Kantona Sarajevo pokušava nabaviti vakcine AstraZeneca i Sputnik V


Bosna i Hercegovina je jedina država u kojoj se državna vlast ne trudi da nabavi vakine za svoje građane, kazao je na hitnoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo premijer Edin Forto, koji je sjednicu sazvao zbog povećanja broja zaraženih korona virusom u ovom kantonu u posljednjih sedam dana.

Forto je ranije izjavio da su pokušali nabaviti komercijalne vakcine od Pfizera, alii m je odgovoreno da mogu naručiti samo velike količine i da posluju sa državama, a ne sa nižim nivoima vlasti.

‘’Nama treba 100.000 doza, da bismo počeli masovnu vakcinaciju. Proizvođači nude najmanje 1,5 miliona doza. Stoga sad pokušavamo preko veledrogerija nabaviti vakcine’’, kazao je Forto na konferenciji za novinare.

‘’Pokušavamo nabaviti vakcine preko velefarmacija i mi trenutno pregovaramo za Oxford i Sputnik vakcine, ali nemamo još potvrđenu narudžbu’’, dodao je Forto.

Podsjećamo, vakcine u BiH putem COVAX mehanizma još nisu stigle. U Federaciji nema vakcina protiv COVID-a.

Republika Srpska je 1. februara dopremila prvu turu ruskih vakcina Sputnik V, a drugu turu očekuju 28. februara.

U međuvremenu, Vlada Kantona Sarajevo, zbog blagog povećanja broja zaraženih u proteklih sedam dana donijela je i nekoliko mjera.

Naložena je mobilizacija svog raspoloživog kadra zdravstvenih institucija u COVID timove, te je zatražila i veći broj testiranja.

„Kako bi kvalitetnije pratili situaciju značajno ćemo povećati broj testiranja i omogućit ćemo i privatnim i postojećim da nam pomognu kako bi što više testirali građana“, rekao je Forto na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kanton Sarajevo, jedan od deset kantona u Federaciji BiH također je dao mogućnosti inspekciji da na području ovog kantona može izreći mjeru desetodnevne izolacije osobama koje zatekne da krše postojeće epidemiološke mjere.

Post-COVID liječenje u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Pored toga, Vlada KS će već do naredne sjednice Skupštine ovog kantona pripremiti izmjene i dopune Zakona o inspekcijama KS kako bi im bilo omogućeno da privremeno zatvore objekte koji krše epidemiološke mjere.

Na području KS, kao i u Federaciji BiH na snazi su mjere obaveznog nošenja maski kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom, zabrana kretanja u periodu od 23 do 5 sati, te zabrana okupljanja više od 30 osoba.

Vlada FBiH je usvojila 12. februara preporuke Kriznog štaba ministarstva zdravstva ovog bh.entiteta i produžila mjere zaštite od korona virusa za narednih 14 dana.

U Bosni i Hercegovini danas, 22.februara evidentirane su još 343 novozaražene osobe, dok je od posljedica zaraze preminulo devet osoba.

XS
SM
MD
LG