Dostupni linkovi

Vučić: Očekujemo velike pritiske povodom dijaloga sa Kosovom


Aleksandar Vučić

Najveće evropske sile u potpunosti dele stavove nove američke administracije i mi očekujemo velike pritiske, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti nakon susreta sa novoizabranim patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem.

„Nama ostaje da nastavimo dijalog (sa Kosovom) pod pokroviteljstvom specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčaka“, kazao je Vučić.

„Ako misle da ćemo se lako odreći onoga što je naše, a što oni ne misle da je naše, moj odgovor je – pravarili ste se“, rekao je Vučić.

"Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja", rekao je Vučić.

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je 18. februara, a dan kasnije je ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Bio je ovo prvi zvanični sastanak predsednika Srbije i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić sreo u Patrijaršiji, posle čina njegovog ustoličenja.

"Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju", rekao je na početku obraćanja javnosti Vučić.

Razgovarali su, prema njegovim rečima, o tome kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne srpskom narodu na Kosovu, očuvanje života, ekonomski napredak.

"Mislim da po tom pitanju postoji razumevanje. Ja sam zahvalan što je imao strpljenja da sasluša", kazao je Vučić.

On je rekao da su razgovarali i o Republici Srpskoj, položaju srpskog naroda i crkve u regionu, te o svim pritiscima na Srbiju koji predstoje, i koji, ističe, ne treba nikoga da iznenađuju.

"U uslovima duboke podeljenosti sveta, gde ne postoji unipolarnost, ni bipolarnost, već multipolarnost, mnogi će pokušati i dati sve do sebe da pokažu svoju snagu i silu na nekom manjem. Naš posao je da gledamo da to ne budemo mi, a da sačuvamo najvažnije i najvitalnije državne i nacionalne interese", rekao je Vučić.

Vučić: Ako crkva i država ne sarađuju, Srbija je laka meta

Veoma je važan odnos države i crkve jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno, "onda je Srbija rastrzana", kazao je Vučić.

"Iako smo odvojeni jedni od drugih, iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim pitanjima", kazao je Vučić.

Dogovoreno je, kako je preneo, da država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajednicama, a svakako po brojnosti vernicima srpske zajednice snažnije, pomogne obnovi hramova, svetinja, svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasejanju, posebno na području bivše Jugoslavije.

"Dogovorili smo i da pokušamo da razumemo jedni druge i da ono gde ne mislimo isto, takve stvari rešavamo dijalogom... rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik uvreda, napada", dodao je on.

"Kada država i crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se - Srbija bude prva u Evropi", rekao je Vučić.

Hram Svetog Save: Državni novac za crkvu u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

O izveštaju EP

Govoreći o izveštaju o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta (EP) Vladimira Bilčika, koji je usvojen u Spoljnopolitičkom odboru EP, Vučić je rekao:

"Najviše me zanima onaj deo o ’Jovanjici’ (o navodnoj povezanosti vrha vlasti u Srbiji sa uhapšenima za proizvodnju droge, prim.aut). Kad vidim, sve ću da ih pitam šta zameraju Srbiji za ’Jovanjicu’".

Podsetimo, Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) izglasao je 23. februara izveštaj o Srbiji u kojem se ističe da će tempo pristupnih pregovora sa EU odrediti “istinsko poštovanje osnovnih prava i normalizacija odnosa sa Kosovom”. Među usvojenim amandmanima su i oni koji se tiču zahteva za sprovođenje efikasne istrage afera kao što su Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija.

Porfirije: Samo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih

Obraćajući se javnosti posle Vučića, patrijarh SPC Porfirije je rekao da je na sastanku mogao da čuje „elementarne osnove geopolitike“ u užem smislu te reči.

„Ja sam pre svega naglasio da ja nisam političar ne zato što nemam afiniteta, već zato što mislim da je crkva saborni organizam i ima cilj da gradi mostove i prevazilazi polarizaciju", kazao je on.

"I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje, a da to ne bude na uštrb drugih naroda, svesni da isključivo dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih".

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa patrijarhom Porfirijem održan je zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.


XS
SM
MD
LG