Dostupni linkovi

Turković: BiH uradila sve da dobije vakcine, krivi spori dobavljači


Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH
Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, nakon sjednice Vijeća ministara BiH kazala je da su vakcine protiv Sars-Cov-2 bile glavna tema sjednice održane 24. februara.

“U narednih 5-6 dana se očekuje da bi mogle doći vakcine i da krene početak vakcinisanja, radi se o nekih 100.000 doza”, kazala je Turković u javnom obraćanju na konferenciji za medije.

Ona je, nakon višednevnih kritika kantonalnih vlada da država nije uradila dovoljno da BiH dobije vakcine, kazala kako nije kriva vlast nego dobavljači.

“Sve što se priča da nema preduslova, ne stoji i nije tačno. Sve što je bilo do BiH je učinjeno. Uplatili smo iznose koji su potrebni. Ako postoji krivica, onda je na dobavljačima koji je trebao dostaviti vakcine. Procesi su bili mnogo usporeniji nego se moglo očekivati. Očigledno nismo bili agresivni kao što su druge zemlje bile agresivne”.

Podsjećamo BiH još uvijek čeka vakcine naručene putem COVAX mehanizma. Proizvođači su u posljednjem dopisu upućenom Ministarstvu civilnih poslova BiH naznačili da se prva isporuka za BiH može očekivati od sredine februara, ne precizirajući krajnji rok za dostavu.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH informisano je 30. januara od tajništva GAVI alijanse da bi isporuka cjepiva iz COVAX mehanizma trebalo da počne od sredine februara i da bi količine namijenjene Bosni i Hercegovini trebalo da budu isporučivane tokom prvog kvartala ove godine. Ministarstvo nakon toga, i pored stalne komunikacije sa svim akterima koji mogu uticati na rokove isporuke, nije dobilo konkretne informacije kada će COVAX dostaviti prvu količinu cjepiva u BiH”, navedeno je u odgovoru Ministarstva za Radio Slobodna Evropa.

U međuvremenu, Republika Srpska nabavila je ruske vakcine i vakcinisanje u tom entitetu započelo je 12. februara. U Federaciji BiH nema vakcina.

"Očekujemo da će se mimo Covax mehanizma doći i vakcinacija koja je dio, čije će plaćanje biti preko IPA fondova. Imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i krene se s procesom", kazala je Turković.

“Sve radnje su završene, sve je pripremljeno. Sve ono što se moglo pripremiti s naše strane je urađeno i mi smo u iščekivanju kada bi moglo biti dospjeće vakcina”.

BiH trenutno ima potpisane ugovore o nabavci vakcina za 40 posto stanovništva. Naručeno je milion i 232 hiljade doza kroz COVAX mehanizam, za 20 posto populacije kroz GAVI.

Pored toga naručeno je i dodatnih 892.000 doza Pfizer i Moderna vakcina u okviru mehanizma Evropske unije.

XS
SM
MD
LG