Dostupni linkovi

Federalnom tužilaštvu BiH prijavljeni slučajevi falsifikovanih diploma


Predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli su veći broj krivičnih prijava protiv zaposlenih osoba koje su posjedovali falsifikovane diplome, kao i protiv većeg broja osoba koji nisu postupile u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

To je rečeno na sastanku predstavnika Ureda za borbu protiv korupcije sa glavnim federalnim tužiocem Munibom Halilovićem i savjetnikom za borbu protiv korupcije pri Uredu Ericom Larsonom.

Glavni federalni tužilac Munib Halilović izrazio je spremnost za saradnju i pružanje svakog vida podrške u procesuiranju u svim predmetima, posebno u koruptivnim krivičnim predmetima u Kantonu Sarajevo, ali i cijeloj Federaciji, saopćeno je iz Federalnog tužilaštva FBiH.

Iz Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije Bosne i Hercegovine (APIK) pozvali su na reviziju diploma uposlenih u javnom sektoru 2017. godine.

Taj zahtjev je uslijedio nakon što su u javnosti dospjele informacije o kupovini diploma, uglavnom sa privatnih fakulteta i visokih škola.

APIK je uputio poziv svim tijelima za sprječavanje korupcije na svim nivoima vlasti u BiH.

U izvještaju koji je Agenciji dostavio Tim za borbu protiv korupcije Vlade Federacije BiH, konstatovano je da 92 diplome nisu validne.

Sistem obrazovanja u BiH je u nadležnosti kantona na području Federacije BiH (deset kantona), te na nivou entiteta Republika Srpska (RS).

Na putu provjere diploma prva adresa su Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojih ima deset na području Federacije BiH, te jedna entitetska. Izuzetak je Tuzlanski kanton, u kojem je za provjeru diploma nadležno Ministarstvo obrazovanja tog kantona.

U RS-u nadležnost za provjeru diploma ima Ministarstvo prosvjete i kulture.

Tužilaštvo BiH nije do sad podiglo nijednu optužnicu u predmetima kupovine diploma, potvrdio je za RSE glasnogovornik Boris Grubešić.

XS
SM
MD
LG