Dostupni linkovi

Italija repatrirala veleposlanika i tjelohranitelja ubijenih u Kongu


Utovaranje lijesa s tijelima ubijenih Talijana, Kongo (23. veljače)

Tijela talijanskog veleposlanika u Demokratskoj Republici Kongo i njegov tjelohranitelj stigli su 23. veljače u Rim vojnim zrakoplovom, dan nakon što su ubijeni nakon zasjede na istoku Konga.

Veleposlanik Luca Attanasio (43) i njegov tjelohranitelj Vittorio Iacovacci (30) ubijeni su dok su putovali u konvoju Svjetskog programa hrane Ujedinjenih naroda u posjet školskom projektu hranjenja. Ubijen je i vozač WFP-a Mustapha Milambo.

Talijanski premijer Mario Draghi pridružio se ožalošćenoj rodbini dok se zrakoplov s lijesima spuštao u rimsku zračnu luku Ciampino nakon leta iz kongovskog grada Goma, blizu ruandske granice.

Prema navodima Predsjedništva Konga, kolonu s dva automobila zaustavila su na cesti sjeverno od Gome šesterica naoružanih muškaraca, koji su ubili vozača Milamba i odveli ostalih šest putnika. Čuvari vojske i parkova pratili su skupinu i uslijedila je vatra, tijekom koje su otmičari ustrijelili dvojicu Talijana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Konga za napad je optužilo ruandsku pobunjeničku miliciju pod nazivom Demokratske snage za oslobođenje Ruande (FDLR).

FDLR, jedna od oko 120 oružanih skupina koje djeluju na istoku Konga, negirala je odgovornost za ono što je nazvala "kukavičkim atentatom".

"FDLR izjavljuje da ni na koji način nije umiješan u napad", rekla je skupina u priopćenju.

Lokalni guverner rekao je da su napadači govorili ruandski jezik, kinyarwanda.

XS
SM
MD
LG